Cristiano Ronaldo slavlje LS

NAGRADE FIFA

Ronaldo dobitnik Zlatne lopte za najboljeg igrača u 2013.

 

Fudbaler Reala iz Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je trofeja Zlatna lopta za najboljeg igrača u 2013. godini, u tradicionalnom izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i magazina „Frans fudbal“.
Portugalski napadač trijumfovao je u izboru ispred Franka Riberija iz minhenskog Bajerna i osvajača priznanja u prethodne četiri godine, Lionela Mesija iz Barselone.
Ronaldu je drugi put u karijeri pripala prestižna nagrada, nakon što je za najboljeg u svetu proglašen 2008. godine kao igrač Mančester Junajteda.
-Ovo je za mene veoma emotivno veče. Hvala saigračima iz Reala i predsedniku kluba, bez njih ne bih uspeo da postignem sve ovo. Teško mi je što ovde nije Euzebio, čovek koji mi je mnogo pomogao u fudbalu i životu, zbog toga su moje emocije još izraženije. Konkurencija je bila veoma jaka, ponosan sam na nagradu – izjavio je kroz suze Ronaldo na svečanoj ceremoniji u Cirihu.
Ronaldo je minule godine odigrao za Real i reprezentaciju Portugalije 56 utakmica i postigao 66 golova, od čega osam puta het-trik.
Udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) izabralo je tim godine u kojem su Manuel Nojer (Bajern Minhen) – Dani Alveš (Barselona), Serhio Ramos (Real Madrid), Filip Lam (Bajern Minhen), Tijago Silva (Pari Sen Žermen) – Ćavi (Barselona), Andres Inijesta (Barselona), Frank Riberi (Bajern Minhen) – Kristijano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Pari Sen Žermen), Lionel Mesi (Barselona).
Za trenera godine proglašen je Jup Hajnkes, koji je ekipu Bajerna doveo do titule nemačkog i evropskog prvaka i pobednika nacionalnog kupa, dok je najbolja fudbalerka Nemica Nadin Angerer.
Nagrada „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol pripala je Zlatanu Ibrahimoviću, koji je na prijateljskoj utakmici između Švedske i Engleske na spektakularan naču zatresao protivničku mrežu.
U ovoj konkurenciji bio je i srpski internacionalac Nemanja Matić, strelac efektnog pogotka u dresu Benfike.
Počasna Zlatna lopta za životno delo dodeljena je legendarnom Brazilcu Peleu.

Povezana vest:  Uefa u decembru odlučuje o promenama u Ligi šampiona