ml amerika fudbal

Američke sudije u lokautu, sutra počinje sezona MLS

Sudije i drugo osoblje pored terena u profesionalnoj američkoj fudbalskoj ligi (MLS) obustavilo je danas rad, samo dan pre početka nove sezone. Udruženje profesionalnih sudija (PRO), koje je zaduženo za sudijama na utakmicama reprezentacije i MLS, obavestilo je danas amričku Asocijaciju fudbalskih sudija (PSRA) o „lokautu“ i saopštilo da će se pronaći zamena za arbitre. 
PRO je objavila da je sindikat, koji je osnovan prošle godine, odbio dogovor prema kome neće biti ni štrajka ni „lokauta“ koji je predložila uprava. Strane su pokušavale da se dogovore od jula prošle godine, ali nisu napravili ugovor o radu. 
-Mi smo predložili značajno uvećanje zarada za sudije i prema našem predlogu bi zarađivali više od prosečnog sudije širom sveta – rekao je generalni menadžer PRO, Piter Volton, koji je sudio u Premijer ligi od 2003. do 2012. 
PRO je objavio da je za godinu i po dana postojanja povisio broj sudija kojima je to stalni posao sa dvoje na devet, kao i da je angažovao dodatnih 11 sudija koji povremeno rade. PSRA je podneo tužbu zbog neravnopravnih radnih uslova i optužilo je PRO za razgovor sa lošim namerama i pretnje protiv njenih članova. 
-Zatražili smo gomilu informacija, uključujući i finansijske, a PRO i MLS nam ih nisu dali. Oni su umesto toga zahtevali da prihvatimo zdravo za gotovo njihove pozive da budemo prosjaci – rekao je advokat sindikata Lukas Midlbruk. 
PRO je kazao da će zemene biti nekadašnje međunarodne sudije FIFA koje su se preselile u SAD, kao i bivše MLS sudije. 

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012, Fabio Kapelo: Golman Crne Gore je bio nesavladiv