sep blater 4

Ukinuti govori na ceremoniji otvaranja SP u Brazilu

Svetska fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da neće biti održani govori na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva, ove godine u Brazilu. U intervjuu agenciji DPA, predsednik Fife Sep Blater nije želeo da objasni zbog čega je odlučeno da se ne održe govori na ceremoniji otvaranja. 
Prošle godine, na otvaranju Kupa konfederacija u Brazilu, navijači su zviždali tokom govora predsednice Brazila Dilme Rusef. Blater je podržao predsednicu, ali su tada navijači počeli i njemu da zvižde. 
Povodom socijalnih nemira u Brazilu, Blater je rekao da se nada da će Mundijal uticati na smirivanje situacije. 
-Nadamo se da će Svetsko prvenstvo odigrati ulogu u smirivanju socijalnih nemira, a to smo iskusili tokom Kupa konfederacija – rekao je Blater. 
Demonstranti su u mnogim brazilskim gradovima protestovali pre početka Kupa konfederacija prošlog juna, tražeći da se iskoreni korupcija i da se smanje troškovi organizacije Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Žaneiru. Utakmice na Mundijalu odigraće se na 12 stadiona, od kojih nekoliko njih još nije završeno, a među njima i Arena Korintijans u Sao Paulu, gde će se odigrati prva utakmica na turniru, između Brazila i Hrvatske, 12. juna. 
-Sve će biti dobro sa stadionima. Ovo nije moje prvo Svetsko prvenstvo. Na kraju, svi stadioni budu spremni – rekao je Blater. 
Blater je najavio da će se u određivanju domaćina Svetskih prvenstava pratiti i „situacija o poštovanju ljudskih prava“ u tim zemljama. Mnogi kritikuju Fifu jer je Svetska prvenstva 2018. i 2022. Godine dodelila Rusiji, odnosno Kataru. 

Povezana vest:  Čelsi ne posustaje, novi gol Žigića