simunicAdvokati: Velikosrpski lobi kriv za Šimunićevu kaznu
 
Advokati suspendovanog fudbalera hrvatske reprezentacije Josipa Šimunića naveli su u žalbi da je „velikosrpski lobi“ kriv za oštru kaznu i da bi Svetska fudbalska federacija (Fifa) trebalo da prizna da je pogrešila kada ga je kaznila sa 10 utakmica i zabranom ulaska na stadione.
Kako prenosi hrvatski Indeks (www.index.hr) u žalbi koju su advokati pripremili za Sud za sportsku arbitražu u Lozani, ukazuje se na kršenje ljudskih prava Josipa Šimunića.
Advokati Davor i Zlatko Prtenjača, ali i ekspert za sportsko pravo u Nemačkoj Martin Nolte tvrde da bi za Fifu najbolje bilo da prizna svoju grešku u slučaju Šimunić, jer on, po sportskom pravu nije prekršio njen statut, „zbog čega postoje velike šanse za pozitivan ishod na Sudu u Lozani“.
-Najbolje bi bilo da Fifa prizna grešku jer su i oni žrtve velikosrpskog lobija i velikosrpske politike na koju su nažalost naseli i hrvatski političari, koji ne samo da nisu sprečilii tu grešku, već su je i podržali – navodi se na Indeksu.
Žalba ima 200 stranica, a kako se navodi „čak 43 stranica su čisti argumenti“.
Fifa je u decembru prošle godine suspendovala Šimunića na 10 utakmica zbog neprimerenog ponašanja, pošto je posle revanš utakmice baraža za Svetsko prvenstvo u Brazilu protiv Islanda u Zagrebu, na terenu više puta uzvikivao ustaški pozdrav „Za dom spremni“.
On je kažnjen i sa 30.000 franaka i tokom suspenzije zabranjen mu je ulazak na stadione.
Šimunić će propustiti predstojeće Svetsko prvenstvo u Brazilu.
Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati utakmica 31. kola i tabela Bundeslige