Dačić: Za navijače a protiv huligana i kriminalaca

ivica_dacic_ministar_mupMinistar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se uskoro mogu očekivati promene zakona koji reguliše ponašanje na sportskim terenima, ističući da te promene nisu uperene protiv navijača već huligana i kriminalaca koji se kriju iza njih.

Dačić je precizirao da se izmene Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koje je izradilo Ministarstvo pravde, mogu očekivati „vrlo brzo“.

Povezana vest:  Srbi do remija protiv Brazila

On je, na predstavljanju rezultata istraživanja javnog mnjenja o reformama u MUP-u, dodao da je taj pravni akt upućen u vladinu proceduru i ponovio da se o nasilju na stadionima i ulicama raspravljalo i na Savetu za nacionalnu bezbednost.

Ministar unutrašnjih poslova, koji je i zamenik premijera, istakao je

-Niko nema ništa protiv navijača ali ima protiv huligana i kriminalaca koji se kriju iza njih. Borba protiv nasilja na sportskim priredbima ne može biti brza i laka, mora se promeniti zakon i ustanoviti jasna pravila igre – rekao je Dačić navodeći kao pozitivan primer iskustva Engleske posle tragedije na stadionu „Hejsel“.

Povezana vest:  Arsenalu bod, Liverpul ubedljiv u gradskom derbiju

Prema njegovim rečima, posle te tragedije, u Engleskoj je počela oštra borba protiv huligana tako da danas nemate zaštitnu orgadu između tribina na stadionima i terena jer svako zna da odmah ide u zatvor ako udje na teren.

Predviđenim izmenama postojećih zakonskih rešenja predviđene su znatno oštrije kazne za sve koji izazivaju nasilje na stadionima, sportskim priredbama i drugim terenima kao i oko njih. Na stadionu „Hejsel“ u Briselu, 1985. godine, u neredima pred finalni meč evropskog Kupa šampiona između italijanskog „Juventusa“ i „Liverpula“, poginulo je 39 a povređeno više od 400 judi, uglavnom italijanskih navijača.