zvezda nizni boban marjanovic
Crvena zvezda nije uspela, Uniks u finalu Evrokupa
 
Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da se plasiraju u finale Evrokupa pošto su danas u Kazanju, u revanš utakmici polufinala, izgubili od ruskog predstavnika Uniksa sa 84:67 (15:15, 27:21, 23:13, 19:18).
Crveno beli nisu uspeli da odbrane prednost od 11 poena iz prvog meča u Beogradu (63:52). Nakon nešto bolje igre na početku utakmice, u nastavku je usledio veliki pad, prvenstveno zbog nedostatka samopouzdanja, ali i odgovarajuće taktike za otpor kvalitetnom protivniku.
Start meča najavio je da bi izabranici Dejana Radonjića mogli da „prežive“ teško gostovanje, makar sa odgovarajućim porazom. Centar Boban Marjanović odlično se nosio sa rivalima pod oba koša i pritom bio precizan u šutu, a kada se na odmor otišlo sa minus šest poena (42:36) s pravom je još postojala nada za konačan uspeh.
Usledio je, međutim, veliki pad u igri crveno-belih. Veoma loš napad, uz nesigurnu odbranu i neoprostive greške za ovako važnu utakmicu, iskusni košarkaši Uniksa umeli su da iskoriste i kazne gostujući tim.
Domaćin se u potpunosti razmahao i preuzeo inicijativu, a grčki internacionalac Nikos Zisis predstavljao je nerešivu enigmu za odbranu crveno-belih. Uniks je u par navrata stekao 16 poena viška i već tada najavio da mu uspeh neće izmaći.
Poslednja četvrtina počela je ohrabrujuće za Crvenu zvezdu. Pogocima Marka Simonovića srpski tim ponovo je zapretio (70:57), a kada je pogodio Jaka Blažič za minus 11 (76:65) za trenutak se učinilo da gosti mogu do željenog cilja.
Podvig je, međutim, izostao, jer je Uniks pojačao ritam, crveno-beli nisu bili istrajni i usledio je očekivani epilog. Domaćin je znatno organizovanijom igrom umeo da sačuva prednost i rutinski dođe do zasluženog uspeha.
Uniks su do trijumfa predvodili Zisis sa 26, Gaudlok sa 17 i Kajmakoglu sa 12 poena, dok su u neubedljivom sastavu Crvene zvezde bolji od ostalih bili Marjanović sa 12, Nelson sa 11 i Katić sa 10.
U borbi za trofej Uniks se sastaje sa Valensijom, koja je u drugom polufinalnom dvomeču bila uspešnija od Nižnjeg Novgoroda (84:75, 79:53).
Finalne utakmice Evrokupa na programu su 1. i 7. maja.
 
Povezana vest:  Radonjić: Olimpijakos u blagoj prednosti zbog iskustva