DERBI kraj015

Koković: Treneri i funkcioneri odgovorni za incidente

Profesor sociologije sporta na Filozofskom fkultetetu u Novom Sadu Dragan Koković ocenio je danas da dobar deo odgovornosti za incidente koji su se dogodili na košarkaškoj utakmici Partizan – Crvena zvezda imaju treneri i funkcioneri.
Koković je rekao Tanjugu da se na toj utakmici moglo videti da i oni akteri koji su na terenu, a tu, kako je kazao, pre svega misli na trenere i funkcionere, imaju značajan uticaj na navijače i na dešavanja na tribinama. 
-Način na koji se ponašaju jedan trener i jedan funkcioner košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda za mene je potpuno neprihvatljiv i o tome sam u javnosti i medijima dosta govorio. Oni vrlo često hoće da budu vrhovni silnici iznad zakona, a košarka ima tako prozračna pravila, da ih se samo treba pridržavati, ali je očigledno da su ta pravila narušena – rekao je Koković, dodajući da je u košarku „unešen jedan anarhistički obrazac“. 
Po njegovim rečima, sve ono što se dešava na terenu, od adrenalina do tenzije među igračima, prenosi se na tribine i navijači dobijaju potpuno drugačiji obrazac – obrazac razuzdane gomile i to bi po njemu, svaki trener i svaki funkcioner morao da zna, ukoliko želi dobro sportu. 
-Naš sport je dosta osiromašio, ako imate borbu za titulu prvaka i ako je pobeda ne samo važna, već i jedina stvar koja postoji, onda će se koristiti sva sredstva, niski udarci, nasilna komunikacija. Po meni, ta utakmica nije trebalo ni da se završi. Sport je poprimio neke kičerske obrasce, jer ako je kič nešto što je nedovršeno i nabrzinu sklepano, onda je ova pobeda, bilo ko da je ostvario, ili Zvezda ili Partizan, nabrzinu sklepana, jer smo imali situaciju da su prvo igrala trojica protiv petorice, a onda dvojica protiv četvorice – rekao je Koković. 
Osvrćući se na sudije kao još jednog bitnog aktera sportskog događaja Koković je rekao da je biti sudija danas izuzetno teško. 
-Sudije su uvek gromobran navijačkog nezadovoljstva i to se pokazalo i na ovom derbiju. Ja ne kažem da nije bilo sudijskih grešaka, ali treba pogledati svetsko prvenstvo u fudbalu i uporediti koliko grešaka na jednom tako visokom nivou prave sudije, ali oni ne trpe ništa od onog što trpe sudije našeg košarkaškog drbija – rekao je Koković. 
On smatra da se sistem u našem sportu mora menjati i da država polako mora početi da izlazi iz sporta i da moramo doći u onu poziciju koja je karakteristična za mnoge zemlje, a to je da od sporta ubiramo neke poreze i prihode, a ne da mi izdvajamo za sport. 
-Pogotovo ako se zna da izdvajamo sredstva za jednu usku grupu ljudi, ne mogu reći ni elitu, jer je sve ovo ogavno što se dešava, za jednu malu grupu ostrašćenih ljudi. Bolje je da se oni bace na tržište sporta koje je surovo, pa kad osete tu surovost tržišta onda će razmišljati i o posledicama kada dođu u situaciju da im isprazne publiku, a publika im donosi neki novac – smatra Koković, dodajući da dće onda treneri i funkcioneri debelo razmisliti na koji način će se ponašati. 
Koković je naglasio da treneri moraju shvatiti da svojim postupcima, kakvi su bili na pomenutom meču, obesmišljavaju sport, istakavši da ukoliko to ne shvataju, onda smo prešli granicu i došli do samog dna. 
-Ovo prosto više nema smisla, za jednog normalnog čoveka to ponašanje nema nikakvog smisla. Verovatno smo dotakli dno, a ljudi kažu da je na dnu nada i ja mislim da ćemo ipak krenuti prema vrhu i da se nećemo utopiti, jer kad se dođe do dna, ili se ide prema vrhu ili dolazi do utapanja – zaključio je Koković. 
Prvu utakmicu finalne serije Superlige prošle nedelje u hali „Pionir“ – koja je na kraju završena bez prisustva publike pobedom Crvene zvede, obeležili su incidenti, nesportsko ponašanje i tuča svih akltera.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Sakramenta, Čikaga i Hjustona