bogdan bogdanovic cz par krajBogdanović predvodio Partizan do 13. uzastopne titule
 

Košarkaši Partizana osvojili su danas titulu šampiona Srbije, pošto su sa 3:1 u pobedama savladali „večitog“ rivala Crvenu zvezdu u finalu Superlige.

Crno-beli su u četvrtoj utakmici finalne serije plej-ofa posle produžetka kao gosti u hali Pionir pobedili Zvezdu sa 94:87 (21:22, 15:13, 15:17, 21:20, 23:15). Partizan je tako osvojio 13. uzastopnu šampionsku titulu.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Bogdan Bogdanović sa 36 poena, dok je Zvezdu predvodio Čarls Dženkins sa 16.

„Večiti“ rivali odigrali su najbolju utakmicu finalne serije. Nijedan tim tokom većeg dela večerašnjeg meča nije imao više od pet poena prednosti, a susret je bio neizvestan od početka do samog kraja.

Partizan je poveo sa 4:0 i 10:6 u prvoj četvrtini, ali je Zvezda uspela da preokrene i povede 13:12, a nešto kasnije i 20:17, najviše zahvaljujući Bobanu Marjanoviću i Luki Mitroviću.

Povezana vest:  NBA VESTI, Boston porazom prepustio "jedinicu" Miamiju

Crno-beli su do kraja te deonice uspeli da priđu na poen zaostatka, 22:21, a onda su u drugoj četvrtini povratili vođstvo na 27:26. Crno-beli su u toj deonici imali najveću prednost od pet poena pri rezultatu 36:31.

Zvezda je, međutim, brzo uzvratila preko Dženkinsa i Marjanovića I na poluvreme otišla sa poenom zaostatka, 35:36.

Drugo poluvreme donelo je istu sliku kao i prvo. Timovi su se smenjivali u vođstvu i niko nije uspevao da stekne osetniju prednost.

Zvezdi su u trećoj četvrtini dosuđene dve tehničke greške – jedna Tadiji Dragićeviću zbog simuliranja, a jedna klupi. Uprkos tome, crveno-beli su uspeli da povrate prednost koševima Dženkinsa i trojkom Lazića i u poslednjih 10 minuta ušli sa vođstvom 52:51.

Ova „pat pozicija“ počela je da se menja u poslednjoj četvrtini, kada je Bogdanović delovao umorno, a Zvezdin tim profunkcionisao, tako da je Zvezda stekla šest poena prednosti, prvi put na 61:56 posle trojke Marka Simonovića u 33. minutu.

Povezana vest:  SUPERLIGA, Partizan ubedljiv protiv Crvene zvezde

Crveno-beli su nakon toga diktirali tempo i u napadu i u odbrani, dok u Partizanu nije bilo nikoga da u napadu odmeni Bogdanovića. Zvezda je sredinom poslednje četvrtine stekla sedam poena prednosti, 67:60, ali nije umela mirno da privede meč kraju, već je serijom grešaka ostavila prostor Partizanu da se rezultatski vrati u meč.

Crno-beli su iskoristili ukazanu šansu i penalima Tepića i poenima Bertansa i Pavlovića preuzeli vođstvo na 68:67, dva minuta i 13 sekundi pre kraja.

Na tri poena prednosti povisio je kapiten Žofre Lovernj 56 sekundi pre kraja, a posle razmenjenih koševa Nelsona i Bogdanovića, Jaka Blažič je postigao trojku za izjednačenje na 72:72, 26,7 sekundi pre kraja.

Partizan je krenuo u dugačak napad, a lopta je završila kod Bogdanovića, koji je krenuo na ulaz, ali se okliznuo, pao i izgubio loptu, četiri sekunde pre kraja. Mitrović je promašio šut Zvezde za pobedu.

Povezana vest:  Vujošević: Neki igrači su se uspaničili

Bogdanović je posle pada ostao da leži na zemlji, a posle mu je prišlo lekarsko osoblje Partizana i polako ga podiglo na noge. Dok je ležao na zemlji huligani su ga gađali upaljačima i kovanicama I vikali mu „ustašo“.

Partizan je produžetak počeo trojkom Tepića, da bi posle poena Lazića Lovernj postigao koš za 77:74. Nakon toga je Mitroviću svirana nesportska lična greška, kapiten crno-belih je pogodio

penale za 80:74.

Partizan je prednost čuvao do kraja, a 27 sekundi pre kraja poveo je sa 91:84. Simonović je odmah potom dao trojku, a Gagić iskoristio jedno od dva bacanja za vođstvo od 92:87 i 13. uzastopnu titulu šampiona Srbije.