partizan peharVeć viđeno: Partizanova titula u senci skandala

Kosarkaši Partizana osvojili su 21. titulu prvaka, 13. uzastopnu i tako nastavili sa dominacijom u srpskoj kosarci, koju su i ove sezone, kao i svih prethodnih obeležili incidenti i mučne scene.
Crno-beli su u finalnoj seriji protiv Crvene zvezde slavili posle preokreta i izgubljenog prvog meča, a najzaslužniji za novi uspeh bio je reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović, koji je na četiri meča ubacio 123 poena, sa prosekom od 30,75 po utakmici.
Prvi meč, koji je pripao Zvezdi sa 97:88, obeležili su brojni incidenti, dva prekida, opšta tuča igrača na terenu i praznjenje tribina hale Pionir. Sve je počelo kada je trener Partizana Duško Vujošević, nezadovoljan sudijskim kriterijumom, odlučio da krajem treće četvrtine povuce ekipu sa terena. Odlučio je da vrati ekipu posle nepunih 10 minuta igre i nastavi meč.
Tenzije nisu splasnule i ubrzo je došlo do novog sukoba. Nikola Milutinov i Demarkus Nelson su ušli u klinč, posle čega su im se gotovo svi igrači pridružuili. Letele su stolice na teren, a košarkaši Zvezde otišli su u svlačionicu.
Sudije su odlučile da meč nastave trojica igrača crno-belih – Tepić, Bogdanović i Lovernj, dok su bila petorica iz Zvezde – Katić, Simonović, Lipovij, Rebić i Dženkins. Utakmica je završena sa šest igrača na terenu, pošto su u međuvremenu Katić i Boganović isključeni zbog pet ličnih grešaka.
Preostala tri susreta odigrana su u koliko – toliko normalnoj atmosferi za večite rivale, a poslednji mec obelezila je krajnje bizarna situcija.
Koliko im je teško pao poraz, navijaci Zvezde pokazali su kada su na kraju meča došli do zapisničkog stola, ukrali pehar namenjen prvaku, odneli ga na tribinu i bacili na parket. Prethodno su pozvali kapitena da podigne trofej, što je Simonović, ni kriv ni duzan, morao da uradi. Košarkaši Partizana su, uz zlatne medalje, podigli samo mali pehar koji ostaje u trajnom vlasništvu kluba.
Međutim ovo nisu prvi, a izgleda ni poslednji incidenti u srpskoj kosarci. Košarkaši Hemofarma i Partizana sukobili su se dva puta, prvo 2005, a onda i 2010. godine. Prva epizoda ?pesničenja? košarkaša Partizana i Hemofarma bila je u sezoni 2005/06. Tada su se prvo pokačili Novica Veličković i Amerikanac Maršal, da bi se potom uključili svi igrači ove ekipe.
Posle ove utakmice protiv Dejana Milojevića i Nikole Lončara podnete su i krivične prijave. Nastavak neslavnih okršaja ova dva kluba desio se u finalu domaćeg prvenstva 2010. godine.
Glavni krivci za incident bila su dvojica centara Aleks Marić i Raško Katić, posle čega je ovaj dvoboj prerastao u opštu tuču.
Mucne scene viđene su i 2005. godine kada je nigerijski kosarkas Tundži Avodzobi pretio da se fizički obračuna sa igračima i stručnim štabom Partizana, sudijama, gledaocima, obezbeđenjem. Nekadašnji bokser je kasnije pokusao da opravda svoj potez optuživsi sudije da su ga vređali na rasnoj osnovi.
U „debelom si viju“ incidenata u mečevima večitih rivala poslednjih godina nalaze se i scene kada su u Železniku navijači Zvezde pljuvali igrače i štručni štab Partizana, ali i drmali koševe prilikom izvođenja slobodnih bacanja. Bilo je momenata kada je moglo da dođe do tragedije, kao što su pucanje šipki na tribinama u sukobu navijača Zvezde i policije, posle čega je „stampedo“ simpatizera padao na parket.
Nadajmo se da se ovakve i slične stvari neće ponavljati, kako ne bi neka osoba izgubila život, kao što se dešavalo na fudbalskim utakmicama ova dva kluba. Ipak, sve je ovo sport i stvari treba da se rešavaju na terenu, ali isključivo postizanjem koševa.

Povezana vest:  Dobra partija Jokića u porazu Denvera