Marina Maljkovic KZS 1Selektorka Marina Maljković objavila spisak kandidatkinja za SP u Turskoj

U Kući košarke održana je konferencija za medije na kojoj Marina Maljković  selektora ženske seniorske reprezentacije Srbije objavila plan i prorgam priprema kao i spisak kandidatkinja za Svetsko prvenstvo koje će se održati od 27. septembra do 5. oktobra u Turskoj. Okupljanje igračica zakazano je za 10. avgust kada se kreće na Zlatibor gde će se obaviti prva faza priprema za planetarni šampionat.

– Ovo su igračice koje su svojim odnosom i igrom dokazale da zaslužuju da nose dres sa državnim grbom. U kvalifikacijama i na Evropskom prvenstvu prošle gpdine dokazale su, da su pravi tim što je u svakom slučaju najvažnije. Možda ima pojedinačno kvalitetnijih igračica koje nisu na spisku, ali ove devojke su spremne da se žrtvuju i uvek budu deo tima  – istakla je Marina Maljković.

Selektorka našeg najboljeg tima osvrnule se i na rivale sa kojima će Srbija biti u grupi „D“ na Svetskom prvenstvu u Turskoj:

– Šta reći o selekciji SAD. Godinama na prvom mestu na FIBA rang listi. O njima ne treba trošiti previše reči. Kratko i jasno. No comment. Kina je osma na svetskoj rang listi. Neverovatna je ekspanzija i količina ulaganja u ovoj mnogoljudnoj zemlji u žensku košarku. Imaju veoma jaku ligu, gde je recimo jedan od trenera selektor selekcije Španije koji je osvojio Kup ove sezone. Kinu predvodi čuveni Tom Mahorn koji je sa selekcijom Australije osvajao medalje na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Angola je meni daleko najzanimljivija ekipa. Mnogi misle da ćemo lako sa njima izaći na kraj, a isto tako je bilo i sa selekcijom Velike Britanije na prošlom Evropskom prvenstvu kad su svi unapred upisali pobedu. Angola je šampion Afrike, čije igračice uglavnom igraju u Francuskoj i koje su vrhunske atlete.

Povezana vest:  Milosavljević očekuje tešku utakmicu protiv Češke

Što se tiče ciljeva i ambicija na Svetskom prvenstvu Marina Maljković  je veoma jasna:

– Treba biti veoma realan i svestan sa kakvim ćemo rivalima igrati u Turskoj. Iako ja kao selektor i ova grupa igračica nikad ne traži alibi, svaka pobeda bi za nas bila uspeh. Moramo da gledamo unapred, prema Evropskom prvenstvu sledeće godine, koje obezbeđuje plasman na Olimpijske igre u Riju. Tu moramo da probamo da napravimo najbolji rezultat i zato sada dajem šansu i nekim mladim igračicama. Verujem da će ovo Svetsko prvenstvo poslužiti kao najbolja priprema za ono što nas čeka sledeće godine  – istakla je Marina Maljković.

Povezana vest:  Bogdanović postigao sedam trojki, Atlanta izgubila od Bruklina

Selektorka reprezentacije Srbije objasnila je zašto na spisku nema Aleksandra Crvendakić i Dragane Stanković, a posebno se osvrnula na povredu Jelene Milovanović.

– Aleksandru Crvendakić smo svesno žrtvovali zbog interesa srpske ženske košarke. Po pravilima FIBA igračica može da učestvuje da dva takmičenja tokom leta, a procena je da je značajnije da pomogne mladoj i juniorskoj selekciji. Ona je svoj kvalitet i talenat dokazala tako što je prošle godine do poslednjeg trenutka konkurisala za mesto u timu koji će igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Što se tiče Dragane Stanković, koja je takođe trenutno sa mladom selekcijom, njen klub Šopron, dopušta joj samo, da se po pravilima FIBA, odazove pozivu na pripreme na samo sedam do 14 dana, što ne bilo korektno prema ostalim igračicama, uz svo poštovanje njenog talenta. Juče smo dobili informaciju da je Jelena Milovanović doživela povredu bočnih ligamenta kolena. Posle pregleda magnetnom rezonancom utvrđeno je, da nije potrebna operacija, ali moraće da miruje sledećih pet do šest nedelja što najverovatnije znači da će morati da propusti početak priprema.

Povezana vest:  Radonjić: Mega će biti bolja u revanšu

Spisak kandidatkinja za Svetsko prvenstvo u Turskoj (27. septembar – 05. oktobar 2014. godine):

Tamara RADOČAJ            Plej

Sanja MANDIĆ  Plej

Milica DABOVIĆ                Bek

Ana DABOVIĆ    Bek

Dajana BUTULIJA             Bek

Saša ČAĐO                         Bek

Nevena JOVANOVIĆ      Bek

Sanja OROZOVIĆ              Krilo

Maja ŠKORIĆ      Krilo

Kristina TOPUZOVIĆ        Krilo

Marina MARKOVIĆ          Krilni centar

Jovana RAD                                        Krilni centar

Jelena MILOVANOVIĆ   Krilni centar

Kristina BALTIĆ                 Krilni centar

Bojana VULIĆ                     Krilni centar

Sara KRNJIĆ                                        Krilni centar

Tijana AJDUKOVIĆ                           Centar

Milena MARJANOVIĆ     Centar

Ivana BRAJKOVIĆ                             Centar