Srb Cro kadeti 2014Kadeti u četvrtfinalu EP
 
Pobedom protiv selekcije Hrvatske, reprezentacija Srbije, igrači do 16 godina, plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Letoniji. Izabranici selektora Vladimira Đokića u okviru prvog kola grupe „E“ uspeli su da dođu do novog trijumfa u Orgeu koji im je već na startu druge faze turnira obezbedio mesto među osam najboljih ekipa na šampionatu. Srpski kadeti nisu imali blistav početak, gubili su 11:1, ali su serijom 17:0 brzo došli do preokreta, a mudrom igrom i čvrstom odbranom u samom finišu stigli do zasluženog slavlja: Srbija U16 – Hrvatska U16 68:61 (22:17, 14:14, 17:21, 15:9).
Hrvatska selekcija se puno bolje snašla na početku meča, pogodila tri trojke iz pet pokušaja i povela sa 11:1 posle četiri minuta igre. Brzo se konsolidovao naš mladi tim, pronašao pravi ritam i napravio furioznu seriju od 17:0! Ton igri srpskih kadeta davali su Bojan Nešić, Aleksandar Aranitović, Aleksa Radanov i Matija Radović. Do kraja prvog poluvremena vodila se izjednačena borba u kojoj su izabranici selektora Đokića sačuvali pet poena prednosti – 36:31.
Rival je i na startu trećeg perioda imao više koncentracije, sa nekoliko ofanzivni skokova napravio seriju 9:2 ponovo prešao u vođstvo – 40:38. Uspeo je naš mladi tim da ponovo uspostavi ravnotežu i preciznim šutevima za tri poena Aranitovića i Radanova dođe do značajne prednosti – 65:58 u 36 minutu. Sve nade selekcije Hrvatske da može do novog preokreta srušio je Boriša Simanić novom trojkom u 38. minutu – 68:61 što je ispostavilo bio i konačan rezultat duela Orgeu.
– Realno imamo bolji tim od selekcije Hrvatske, ali mečevi u kojima jedna ekipa ima ulogu favorita po pravilu nisu jednostavni. Prvi put smo na šampionatu loše počeli utakmicu, dozvolili protivniku da stekne brzo dvocifreno vođstvo. Međutim, uzvratili smo serijom 17:0 što je bio najbolji period naše igre. U nastavku meča ponovo je došlo do opuštanja, što je Hrvatska iskoristila da nam se približi i dugo bude u rezultatskom egalu. U samom finišu došao je do izražaja naš suvi kvalitet, jer smo pojačali intenzitet u odbrani, pogodili nekoliko važnih šuteva i zasluženo došli do važne pobede. Uspeli smo da se plasiramo u četvrtfinale, ali ćemo u predstojeće dve utakmice sve učiniti da nastavimo sa trijumfima i ostvarimo što bolju poziciju pred eliminacione duele – istakao je Vladimir Đokić, selektor muške U16 reprezentacije Srbije.

SRBIJA U16: Marjanović, Nešić 13, Nikolić 2, Aranitović 16, Musić 2, Ćućović, Beslać 5,Simanić 6,Radanov 13,Radović 6, Dinčić 2,Gašić 3.

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2014, Đorđević: Loš početak odlučio utakmicu

HRVATSKA U16: Uljarević, Martinac, Kalajzić 12, Kotrulja 9, Prskalo, Savić, Lazić 7, Čizmić 8, Bajo, Ćolak 8, Buljević 3, Ljubičić 14.