Srb GerKadeti Srbije igraju za 5. mesto na EP

Reprezentacija Srbije, igrači do 16 godina, poslednjeg dana Evropskog prvenstva u Letoniji igraće meč za peto mesto na šampioantu. Izabranici selektora Vladimira Đokića danas su u Rigi u utakmici za plasman od 5. do 8. mesta bili bolji od selekcije Nemačke. Srpskim kadetima je puno trebalo da se oporave od jučerašnjeg poraza od Španije, ali su poslednjoj četvrtini pronašli dodatnu snagu i energiju da zaigraju kako najbolje umeju i ostvare novi trijumf, ukupno sedmi na osam odigranim mečeva u Letoniji: Srbija U16 – Nemačka U16 73:68 (20:21, 13:17, 21:17, 19:13). U meču za peto mesto na Evropskom prvenstvu u Letoniji, reprezentacija Srbije igraće u subotu od 14:45 časova protiv selekcije Italije.
Šokantan i neočekivan poraz u četvrtfinalu protiv Španije ostavio je veliki trag na srpske kadete. Teško su pronalazili željeni ritam u duelu sa Nemačkom, a prve poene iz igre postigli tek na početku sedmog minuta. Uspeo je naš mladi tim preko jedinog raspoloženog pojedinca Boriše Simanića da na trenutke poveže redove, dođe do izjednačenja, na kratko i do minimalnog vođstva, ali je posle prvog poluvremena ipak bio u zaostatku – 33:38.
Na startu drugog poluvremena Simanić je sa nove dve trojke doveo Srbiju u vođstvo – 41:40 (23. minut). Međutim, usledio je period od više od četiri munuta u kome naš mladi tim nije poentirao, što je rival iskoristio i serijom 10:0 ponovo došao do osetnije prednosti – 41:50. Raspoloženom Simaniću pridružili su se ubrzo Aleksandar Aranitović, Matija Radović i Bojan Nešić, što je rezultiralo novim smanjenjem zaostatka na isteku 30. minuta – 54:55. Izabranici selektora Đokića najbolje su sačuvali za poslednju deonicu koju su otvorili serijom 9:1 i vođstva – 63:56 (34. minut). Uporna i disciplinovana selekcija Nemačka uspela je ozbiljno da pripreti i približi se 67:65, ali su reprezentativci Srbije u samom finišu imali dovoljno snage i koncentracije da poenima Aranitovića sa linije slobodnih bacanja dođu do trijumfa – 73:68.
– Bilo je teško odigrati današnju utakmicu posle jučerašnjeg poraza koji nam je zaista teško pao. Imali smo sastanak, dogovorili se da ne smemo da zbog jednog neuspeha srušimo sve što smo mesecima gradili. Momci zaslužuju čestitke što su uspeli da pronađu energiju i motivaciju i ostvare novu pobedu. Dugo nam je trebalo da dođemo da naše igre, ali smo odlučujućim trenucima odigrali na visokom nivou što je presudilo da savladamo odličnu selekciju Nemačke – istakao je Vladimir Đokić, selektor muške U16 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  NBA LIGA, Portland pobedio San Antonio uz 40 poena Oldridža

SRBIJA U16: Marjanović, Nešić 2, Nikolić, Aranitović 9, Musić 5, Ćućović 6, Beslać 4, Simanić 27, Radanov 7, Radović 11, Dinčić, Gašić 2.

NEMAČKA U16: Hunt 6, Majer 1, Hofman, Bonga 7, Olinde 2, Kamdem, Zilka 2, Mušidi 7, Meler 4, Lagerpuš 17, Sanders 10, Hartenštajn 12