srbija grckaSP ŠPANIJA 2014
Srbija u četvrtfinlau!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Španiji, pošto je večeras u Madridu pobedila Grčku sa 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17).

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, Miroslav Raduljica ubacio je 16 poena i imao šest skokova, a Miloš Teodosić dodao je 13 poena, uz pet asistencija. Nikola Kalinić postigao je 12 poena, uz četiri skoka, Nenad Krstić 10 poena, a Nemanja Bjelica osam poena uz 10 skokova.

Nik Kalates bio je najefikasniji u poraženom timu sa 14 poena, dok su po 12 poena dodali Nikos Zizis i Jorgos Printezis.

Srbija će u četvrtfinalu, u sredu, 10. septembra u Madridu, igrati protiv pobednika duela Brazila i Argentine, koji se igra večeras od 22 časa.

Povezana vest:  Ulaznice za utakmicu Crvene zvezde i Panioniosa 500 dinara

U prvom poluvremenu vođen je pravi rat na terenu. Srbija je konstantno imala prednost od po nekoliko poena, ali su Grci, koji su u osminu finala ušli sa svih pet pobeda, uvek pretili i nisu dozvoljavali izabranicima Aleksandra Đorđevića da se rezultatski odlepe.

Kalinić je odlično odigrao prve dve četvrtine, postigao je 12 poena, a istakao se i atraktivnim zakucavanjem preko Burusisa.

Najveća prednost Srbije u tom periodu igre iznosila je pet poena. Posle poena Raduljice i Kalinića Srbija je četiri minuta pre kraja prve četvrtine povela sa 15:10, Grci su vrlo brzo izjednačili, ali je Srbija na prvi odmor otišla s prednošću od tri poena (23:20).

Drugu četvrtinu poenima su otvorili Krstić i Bogdanović, ali Kostas Kajmakoglu nije dozvolio da Srbija stigne do ubeljivije prednosti. Drugom trojkom na meču Bogdanović je Srbiji doneo novu prednost od pet poena (35:30), ali je Vagelis Mancaris uzvratio istom merom, pa je i ta prednost kratko trajala.

Povezana vest:  Zvezda rutinski do vodjstva od 1:0 protiv Mege

U samom finišu druge četvrtine, minut pre kraja, košarkaši Grčke su prvi put poveli na meču posle trojke Zizisa, ali im Raduljica I Kalinić nisu dozvolili da na veliki odmor odu s prednošću (46:42).

Do sredine treće deonice viđena je ista slika kao u prvom poluvremu,a onda je Srbija zaigrala agresivnije u odbrani, pa se i prednost povećala.

Srbija je prvo posle poena kapitena Srbija povela sa pet poena prednosti, usledio je koš Bjelice za plus sedam, a posle tri slobodna bacanja Teodosića ta prednost je iznosila i devet poena.

Povezana vest:  Stefan Nastić potpisao trogodišnji ugovor sa Zvezdom

Seriju Srbije završio je Krstić, pa je Srbija minut i po pre kraja treće četvrtine povela sa 65:53, što je bila i naveća prednost u meču do tada.

U istom ritmu su košrakarši Srbije nastavili i u poslednjoj deonici, postepeno su podizali razliku, da bi serijom od 9:0, odnosno posle poena Bogdanovića, Raduljice i Teodisića poveli sa 20 poena razlike (80:60) četiri minuta pre kraja meča.

Minut kasnije Bjelica je oštrije faulirao Burusisa, došlo je do koškanja na terenu koje je završeno dosuđenim tehničkim greškama za obojicu igrača.

Do kraja meča Srbija je bez problema održla prednost, a tačku na utakmicu stavio je Stefan Marković novom trojkom za nedostižnih 18 poena razlike minut i po pre kraja utakmice.

PHOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/ AFP