frnacuksa medaljaSP ŠPANIJA 2014
Francuska osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu

Košarkaška reprezentacija Francuske osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu, pošto je danas u Madridu pobedila Litvaniju sa 95:93 (22:19, 21:23, 21:29, 31:22).
Ovo je Francuskoj druga uzastopna medalja na velikim takmičenjima, pošto je prošle godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.
Francuska je do medalje stigla iako je tek oko ponoći završila polufinalni duel, u kome je u tesnoj i neizvesnoj i napetoj završnici izgubila od Srbije. Litvanija je u četvrtak ubedljivo izgubila od SAD.
Nikola Batum je odigrao još jedan odličan meč. U polufinalu je postigao 35 poena, a večeras je dao 27. Boris Dijao doprineo je trijumfu sa 15 poena, dok je Žofre Lovernj završio utakmicu sa 13 poena i devet skokova. Tomas Ertel takođe postigao 13 poena.
Litvaniju je predvodio Jonas Valančijunas sa 25 poena i devet skokova. Adas Juškevičijus dodao je 14, Renaldas Seibutis 13, a Martinas Pocijus i Jonas Mačijulis po 11.
Rivali su odigrali sjajan i uzbudljiv meč. Nijedan tim nije bio u značajnijem vođstvu, a Francuska je prvo poluvreme rešila u svoju korist sa samo poenom razlike, 43:42.
Litvanija se u trećoj četvrtini raspucala i preuzela vođstvo i u poslednjih 10 minuta ušla sa prednošću 71:64. Francuska je, međutim, radila isto što je radila u svim dosadašnjim utakmicama na
ovom šampionatu i nije se predavala.
„Trikolori“ su predvođeni sjajnim Dijaom u poslednja tri minuta napravili seriju od 9:0, i od zaostatka 77:80 došla do vođstva 86:80 u poslednjem minutu.
Ni Litvanija se nije predavala, a Adas Juškevičijus vezao je pet poena i doveo svoj tim samo na poen zaostatka 16 sekundi pre kraja.
Posle toga se zaigrala penal završnica koja je trajala jako dugo, ali je Francuska uspela da poveća prednost za jedan poen.

Povezana vest:  REGIONALNA LIGA, Poraz Hemofarma u Sloveniji

PHOTO: fiba.com