Srbija Tokyo 1Basketaši Novog Sada osvojili titulu svetskog prvaka

Srbija je svetski šampion u basketu „3 na 3“! Ekipa Novog Sada trijumfovala je na finalnom turniru FIBA Svetske serije koji je održan u Tokiju. Srpski basketaši koji su igrali standardnom sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović pobedili su u finalnom meču u japanskoj prestonici sastav Saskatuna iz Kanade sa ubedljivih 21:11 i tako postali svetski šampioni.
Tim Novog Sada došao je u Japan kao jedan od najvećih favorita, kao najbolja plasirana ekipa na turneji, koji nije podleglao pritisku i izneverio očekivanju. Naprotiv, bili su najuspešniji od svih 12 ekipa koje su učestvovale na završnom turniru.
Najbolji pojedinac finalnog meča u dvorani „Ksebio Arena“ u Sendaiju bio je Majstorović sa 10 poena, Domović Bulut je dodao šest, Savić tri, a Ždero dva poena.
Ovim trijumfom basketaši Novog Sada osvojili su novčanu nagradu od 20.000 dolara i obezbedili učešće na turniru FIBA Ol Stars „3 na 3“, koji će biti održan 12. decembra u Dohi, u Kataru, za nagradni fond od 120.000 dolara.
– Neverovatan je osećaj. Trebalo je osvojiti ovaj turnir, a mi smo uspeli u tome. Bilo je prozivki od strane drugih igrača, da smo prvi na FIBA rang listi, samo zato što igramo puno turnira. Međutim, mislim da smo ovim trijumfom dokazali da smo najbolji među najboljima. Igra raste velikom brzinom, kvalitet je sve veći, zato je ovo možda i lepša uspomene nego 2012. godine, jer smo se borili tokom cele sezone, imali uspoene i padove, ali bili najbolji na kraju kad je bilo najpotrebnije – rekao je Dušan Domović Bulut kapiten ekipe Novog Sada.
Naši basketaši su turnir u Tokiju počeli porazom od američke ekipe Denvera – 18:21. Međutim, nisu dozvolili da ih taj neuspeh pokoleba, već su na svakoj sledećoj utakmici pružili maksimum. U četvrtfinalu su pobedili slovenačko Trbovlje – 15:13, zatim je u polufinalu deklasiran Kranj – 22:12, da bi u meču za zlatnu medalju na spektakularan način pobeđen kanadski Saskataun sa čak 10 poena razlike.
– Naša najveća motivacija je da pokažemo da mi to možemo. Najviše prozivki na naš račun bilo je tokom sezone baš od Kanađana sa kojima smo se sastali u finalu. Samo su nas inspirisali da pružimo maksimum. Želeli smo da vidimo koliko daleko možemo da odemo i uspeli smo da budemo najbolji na svetu – zaključio je Dušan Domović Bulut.
Konačan plasman Svetske turneje: Novi Sad (Srbija), Saskatun (Kanada), Kranj (Slovenija), Bukurešt (Rumunija), Manila Vest (Filipini), Trbovlje (Slovenija), Džakarta (Indonezija), Denver (SAD), Santos (Brazil), Sao Paulo (Brazil), Kobe (Japan), Vukesong (Kina).

Povezana vest:  Oklahoma pobedila Sakramento, 10 poena Bjelice

PHOTO: KSS