zvezda galatasarajCrvena zvezda pobedila Galatasaraj na startu Evrolige
Košarkaši Crvene zvezde pobedom su počeli takmičenje u Evroligi, pošto su večeras u Beogradu savladali turski Galatasaraj sa 76:68 (17:20, 29:10, 17:18, 13:20) u prvom kolu Grupe D.
Crveno-beli su, posle neizvesne prve četvrtine, stigli do dvocifrene prednosti u drugoj deonici i tu prednost su uspeli da sačuvaju do kraja i slave u prepunoj Beogradskoj areni.
Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Boban Marjanović sa 22 poena, a dobro su ga pratili i Markus Vilijams sa 15 i Jaka Blažič sa 12 poena. U redovima Galatasaraja najbolji je bio Zoran Erceg sa 17 poena, a dvocifreni učinak jedino je još imao Pjetro Aradori, koji je ubacio 11 poena.
U drugom kolu, narednog četvrtka, Crvena zvezda gostuje Neptunasu, dok Galatasaraj dočekuje Valensiju.
Galatasaraj je dobro otvorio meč, pa je trojkama Focijusa i Ercega poveo na 6:4, ali su crveno-beli vrlo brzo, pre svega zahvaljujući Marjanoviću, napravili seriju 9:0 i poveli sa 13:6 polovinom prve četvrtine.
Seriju Zvezde prekinuo je Erceg, a potom su se ređali poeni Aradorija i Aldemira, pa je Galatasaraj došao do prednosti od pet poena. Crveno-beli u tim trenucima nikako nisu uspevali da dođu do koša gostuju, a „prazni minuti“ Zvezde okončani su posle skoro tri i po minuta igre poenima Blažića za 17:20, što je bio i rezultat prve deonice.
U nastavku meča izabranici Dejana Radonjića su zaigrali mnogo bolje. Preokret je uneo Blažič sa osam ubačenih poena, pratio ga je Marjanović, pa su crveno-beli posle četiri minuta igra u drugoj deonici imali prednost od osam poena (31:23).
U istom ritmu je Zvezda odigrala do kraja druge četvrtine, pa je prednost konstantno rasla da bi na kraju tog dela igre iznosila I maksimalnih 16 poena.
Zvezda je do sredine treće četvrtine održavala prednost iz prvog poluvremena, a posle poena Blažiča stigla je i do najveće prednosti na meču od 18 poena.
Nakon toga ponovo su usledila dva minuta bez poena crveno-belih I serija Galatasaraja od 9:0 koju je inicirao Erceg. Međutim, ta dva minuta nisu koštala domaću ekipu, koja je odgovrila na pravi način i na poslednji odmor otišla sa 15 poena prednosti.
Zvezda je u prva četiri minuta poslednje četvrtine održavala prednost, a onda su usledili promašaji i šest minuta bez poena. Galatasaraj je u tih šest minuta uspeo jedino da smanji prednost (74:65), ali ne i da potpuno prokrene rezultat, pa je Zvezda tako stigla do prve pobede u novoj sezoni Evrolige.
 
PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES
Povezana vest:  Bilić: Pravila su jasna, kazna kad dobijemo izveštaje