cz par-derbi
Zvezda dobila derbi protiv Partizana za finale Kupa Koraća
 
Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale Kupa Radivoja Koraća, pošto su večeras u Nišu u polufinalu završnog turnira pobedili Partizan sa 76:67 (26:18, 17:16, 13:16, 20:17).
Crvena zvezda je dvostruki uzastopni osvajač kupa, a sutra će u finalu od 17.00 igrati protiv Mega Leksa koji je ranije danas pobedio Vršac Svislajon sa 85:66.
Ujednačeni napad Zvezde predvodio je Jaka Blažič sa 15 poena, a sledili su ga Nikola Kalinić sa 11 i Boban Marjanović sa 10.
Partizan je predvodio Milan Mačvan sa 20 poena, dok je Aleksandar Pavlović postigao 14, ali sve u prvom poluvremenu. Njih dvojica su bili jedini igrači crno-belih s dvocifrenim učinkom.
Zvezda je sredinom prve četvrtine preuzela kontrolu i vođstvo koje nije ispuštala do kraja utakmice.
Partizan je imao nekoliko šansi da izjednači i preokrene, ali jeloše šutirao, pogotovo slobodna bacanja, pošto je tu imao učinak 17/31.
Meč je protekao bez većih incidenata, ali su paljene baklje, tako da je atmosfera u prepunom Čairu bila vrela i teška.
Uvodne minute utakmice obeležio je šuterki duel Palvovića i Markusa Vilijamsa koji su bili vrlo raspoloženi za igru i upravo su oni najzaslužniji za „rezultatsku klackalicu“.
Crvena zvezda je potom od rezultata 14:14 napravila seriju 10:1 i minut i po pre kraja prve deonice i poena Marjanovića, Jovića i trojke Kalinića stigla do devet poena prednosti. Izabranici Dejana Radonjića su u tom delu igre u potpunosti nadskakali Partizan, što im je i pomoglo da sačuvaju prednost.
Partizan je posle tri minuta igre u drugoj četvrtini ostao bez raspoloženog Pavlovića koga je trener Duško Vujošević povukao na klupu zbog tri lične greške, a aktuelni osvajač Kupa Radivoja Koraća je je to iskoristio i došao do prednosti od 12 poena (33:21).
Do kraja te četvrtine Zvezda je održavala prednost, a tačku na prvo poluvreme stavio je trojkom uz zvuk sirene Pavlović koji se vratio na teren.
Crno-beli su na početku treće četvrtine zaigrali mnogo argesivnije u odbrani, popravili su skok i, predvođeni Mačvanom, napravili seriju 8:2 smanjivši prednost Zvezde na samo dva poena. Partizan je potom prokockao nekoliko napada za izjednačenje ili vođstvo, što su crveno-beli kaznili i ponovo se „odlepili“ na 12 poena razlike.
Posle tehničke greške Lazića, Mačvan je u finišu treće četvrtine pogodio tri slobodna bacanja, a potom i trojku, pa se u poslednju četvrtinu ušlo s rezultatom 56:50 za Zvezdu.
Mačvan je svoju seriju nastavio i na početku poslednje četvrtine, ali se Zvezda preko Dangubića, Lazića i Blažiča ponovo „odlepila“ na devet poena razlike, 63:54.
Partizan je do kraja meča nekoliko puta uspevao da priđe na oko šest razlike, ali nije imao snage za više od toga.
Povezana vest:  Teodosić u Fenerbahčeu?