zvezda partizan polufinaleZvezda povela protiv Partizana u polufinalu plej-ofa

Košarkaši Crvene zvezde poveli su protiv Partizana sa 1:0 u polufinalu plej-ofa Jadranske lige, pošto su večeras pobedili sa 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12).
Zvezdu je do pobede predvodio Čarls Dženkins sa 19 poena, dok je Nikola Kalinić postigao 13 poena. Luka Mitrović dodao je devet poena, a Markus Vilijams osam poena.
U ekipi Partizana Milan Mačvan bio je najefikasniji sa 12 poena, 12 skokova i pet asistencija, Aleksandar Pavlović dodao je 11 poena I šest skokova, a 11 poena ubacio je i Dragan Milosavljević, uz pet skokova.
Crvena zvezda je vodila od početka do kraja utakmice, a Partizan nije uspeo nijednom da izjednači. Najviše što su crno-beli uspeli da urade jeste da u jednom trenutku priđu na poen zaostatka, ali je tada Kalinić sjajno zaigrao i u napadu i u odbrani, održao Zvezdu u životu i doprineo tome da ekipa prelomi utakmicu.
Partizan je od 16. minuta igrao bez Nikole Milutinova, koga je u jednom duelu Jaka Blažič pogodio prstom u oko. Centar crno-belih je posle toga sedeo na klupi, ali se nije pomerao i skoro sve vreme je imao peškir preko glave.
Utakmica je odigrana u prepunoj hali Pionir, pred navijačima Zvezde i protekla je bez incidenata.
Zvezda je prvo poluvreme odigrala sa više energije i angažovanja. Crveno-beli su u početku iskoristili nešto slabije postavljenu odbranu Partizana i poveli sa 8:0 i 10:2, ali su crno-bele tada „u životu“ držali Pavlović i Mačvan.
Partizan je uspeo da priđe na dva poena zaostatka, 10:8, ali tada je Blažič postigao „trojku“, a onda dao i koš i dodatno bacanje, da bi mu se posle priključili Vilijams i Dženkins, tako da je Zvezda stekla 13 poena prednosti u prvom poluvremenu, 24:11 pred kraj prve četvrtine.
Mačvan je do kraja prvih 10 minuta postigao dva penala, tako da je Zvezda na prvi mali odmor otišla sa 11 poena prednosti.
Pavlović je početkom druge četvrtine bio jedini igrač Partizana koji je postizao poene. Crno-beli nisu uspevali da odgovore na prešing odbranu Zvezde, ali nisu uspevali ni odbranom da zaustave nalete domaćina, niti da uspostave ravnotežu u skoku.
Sredinom druge četvrtine Blažič je tokom jednom duela pogodio prstom u oko Milutinova i tada je centar Partizana morao da izađe iz igre.
Do poluvremena su oba tima grešila, Partizan je uspevao da priđe na pet poena zaostatka, ali je Zvezda čuvala prednost i na poluvreme otišla sa sedam poena razlike, 38:31.
Najdominantniji igrač Zvezde u dosadašnjem toku sezone Boban Marjanović izašao je iz igre početkom druge četvrtine, a nije ulazio u igru ni u trećoj.
Partizan se u drugom poluvremenu odlučio na zonsku odbranu, a Zvezdaje to pokušavala da probije šutevima iz daljine. Crveno-beli su čuvali prednost, a Partizan je poene postizao u serijama raspoloženih igrača. U trećoj deonici to je bio Edo Murić, ali njegov tim nije uspeo da dođe do preokreta, a najbliže što je prišao bilo je na dva poena zaostatka, 51:49.
U tim trenucima Zvezdu je vukao Kalinić, koji je prvo pogodio „trojku“ za vođstvo od šest poena, 51:45, a onda je nešto kasnije dao težak koš, a onda je imao blokadu i tako zadržao nalet Partizana.
Crno-beli su u poslednjim sekundama treće četvrtine smanjili na 55:52 trojkom Džoša Akojona, a onda su početkom poslednje četvrtine i prišli na poen zaostatka, 55:54 posle koša Dragana Milosavljevića.
U poslednjoj četvrtini ponovo je zaigrao Marjanović, ali je igra Zvezde tada zavisila najviše od Kalinića, koji je sjajno igrao na oba kraja terena i svojom energijom vukao ceo tim.
Partizan je retko uspevao da dođe do koša, a Zvezda je uspevala da postiže poene i tako polako povećavala razliku, da bi posle poena Marjanovića i Kalinića tri minuta pred kraj došli do devet poena prednosti, 68:59, i tako konačno prelomili meč.
Druga utakmica igra se sutra od 21 čas u hali Pionir i Zvezda jeponovo domaćin.
U drugom polufinalu igraju Budućnost i Cedevita, a podgorički tim vodi sa 1:0 u seriji.

Povezana vest:  NBA VESTI, Hjuston i Hauard nadigrali šampiona

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES