ABA liga horiz col

Postignut dogovor o formiranju regionalne lige u vlasništvu klubova

Košarkaški savezi, klubovi učesnici Jadranske lige i njeno rukovodstvo postigli su danas dogovor u Zagrebu o formiranju novog regionalnog takmičenja koje će u potpunosti biti u vlasništvu klubova, prema standardima Međunarodne košarkaške federacije (Fiba). Klubovi učesnici Jadranske lige, šest košarkaških saveza i rukovodstvo ABA lige su na današnjem sastanku u Zagrebu razgovarali o formatu regionalnog takmičenja.
Kako je preneo hrvatski portal Indeks, u novoj regionalnoj ligi takmičiće se 12 klubova, koji će biti stopostotni vlasnici lige, a posle sastanka poslato je pismo u Fibu o postignutom dogovoru.
-Na sastanku je postignut dogovor o registraciji i formiranju nove regionalne ABA lige u stopostotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige – navodi se u pismu.
Kako se navodi, uz pismo je poslat i ugovor o osnivanju Jadranske lige. Na sastanku je poručeno da je liga neophodna za razvoj košarke u regionu i da ispunjava sve uslove da je prizna Fiba. ; 
Kako je navedeno, jedna od najvažnijih tekovina postignutog dogovora biće nesmetan nastavak učešća klubova regionalne lige u Evroligi i Evrokupu.
Nova ABA liga će se 100 odsto nalaziti u vlasništvu klubova koji budu njeni učesnici u datoj sezoni, a ovlašćenja za upravljanje ligom (menadžment) biže predati reformisanom preduzeću „ABA Sidro d.o.o“. 
U tom preduzeću će, kako se navodi, 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava imati klubovi, dok će šest fizičkih lica (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin i Bože Miličević) raspolagati sa preostalih 20 odsto.
Fizička lica imaće rok od tri godine da potpuno izađu iz vlasništva, pa da „ABA Sidro d.o.o“ do leta 2018. kompletno pređe u ruke klubova. Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da mu je drago što su prevaziđeni nesporazumi sa prethodnih sastanaka u Beogradu i Ljubljani.
-Od danas imamo ABA ligu kao poseban pravni entitet, registrovan kao javno trgovačko preduzeće. Novoformirana liga biće pravni, ekonomski i sportski naslednik stare ABA lige, kojoj je Fiba uskratila priznanje. Takva liga može da unajmi preduzeće koje će njom upravljati, a naša namera je da to pravo ustupimo ‘ABA Sidru’ na 1+1+1 godinu – rekao je Čović.
Košarkaški klub Bosna će uz nadoknadu u visini knjigovodstvene vrednosti ustupiti svojih 20 odsto vlasničkog udela, a Split svojih 6,66 odsto, tako da će svih 12 klubova učesnika ubuduće imati po 6,66 odsto. Klubovi će imati 24 glasa u „ABA Sidro d.o.o“, a fizička lica šest.
Sedište nove ABA lige biće u Zagrebu. Liga će imati predsednika i dvojicu potpredsednika, koji će se menjati svake godine, a u prvoj sezoni predsednik će biti Dragan Bokan iz Budućnosti.
Klubovi, kao vlasnici ABA lige, odrediće direktora „ABA Sidro d.o.o“, a on će imenovati operativce koji će se brinuti o samom takmičenju, sudijama, marketingu. Nadzorni organ „ABA Sidro d.o.o“ brojaće pet članova – četvoricu će delegirati najbolje plasirani klubovi iz prethodne sezone, a jednog fizička lica. Jadranska liga je, odlukom Fiba Evropa od 7. marta, izgubila priznanje Fibe, jer je jedina liga u Evropi koja je odbila da dostavi statusnu dokumentaciju. Fiba Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Fiba je zemljama učesnicama ABA lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

Povezana vest:  Marjanović: Možemo da naučimo nešto iz ovog meča