FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010
Španci brane tron, glavni izazivači SAD i Argentina
Sutra u Turskoj počinje 16. Svetsko prvenstvo u košarci na kome će reprezentacija Španije pokušati da odbrani šampionsku titulu, osvojenu pre četiri godine u Japanu, a glavni izazivači „crvenoj furiji“ biće selekcije SAD i Argentine.
Španska košarka doživljava polsednjih godina „zlatnu eru“, a uspon generacije koja je osvajala sve moguće titule u mlađim kategorijama krunisan je svetskim i evropskim „zlatom“ i finalom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.
Zahvaljujući sjajno organizovanoj i veoma kvalitetnoj ligi koja nema premca u Evropi, španski državni tim iz godine u godinu uspeva da nadomesti izostanak velikih asova koji se povlače i osveži talentovanim mladićima, željnim da nastave gde su prethodnici stali.
„Crvena furija“, koju sa klupe predvodi italijanski stručnjak Serđo Skariolo, doputovala je u Tursku bez Pau Gasola, ali se u sastavu najjače evropske ekipe nalaze izuzetno kvalitetni pojedinci – Huan Karlos Navaro, Rudi Fernandes, Felipe Rejes, Horhe Garbahosa, Mark Gasol i Riki Rubio.
Španci će nadmetanje na Mondijalu početi u Izmiru, a rivali u D grupi biće im Francuska, Litvanija, Novi Zeland, Kanada i Liban.
Kao najveći favorit za zlatnu medalju po tradiciji se spominje selekcija SAD, koja u Tursku dolazi sa poptuno promenjenim timom u odnosu na Igre u Pekingu. Selektor Majk Križevski odlučio je da u novi ciklus uđe sa znatno podmlađenim timom, a od iskusnijih igrača pod zastavu je pozvao Čonsija Bilapsa, Lamara Odoma i Andrea Igudale.
Amerikanci su tukli Špance u finalu Olimpijskih igara u Pekingu i u pripremnom periodu (86:85 u Madridu), a uoči šampionata sveta spemno prihvataju ulogu prvog favorita svesni da prvaci nisu bili još od 1994. godine i da po broju titula gledaju u leđa bivšoj Jugoslaviji.
Zvezde profesionalne lige igraće u B grupi u Istanbulu, a protivnici će im biti selekcije Brazila, Slovenije, Hrvatske, Irana i Tunisa.
Brojni pehovi mučili su tokom priprema reprezentaciju Argentine, ali i pored izostanka Emanuela Đinobilija, poraza od Brazila u finalu prvenstva Južne Amerike i priča da su članovi njihovog državnog tima prešli zenit, mnogi od „gaučosa“ očekuju još jedan pohod na „zlato“.
Luis Skola, Fabrisio Oberto i Pablo Priđoni predvodiće Argentince, koji kreću iz Kajzerija, gde će im rivali u grupi biti Srbija, Nemačka, Australija, Angola i Jordan.
U drugom krugu favorita za osvajanje medalje ističu se pravna naslednica najtrofejnije nacije Srbija, domaćin Turska, uvek neugodna Grčka i Brazil čija selekcija ovog leta beleži fantastične rezultate.
Srpska reprezentacija, sa selektorom Dušanom Ivkovićem na čelu, rešena je da nastavi ono što je započela prošle godine na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i da čvrstim korakom grabi kao olimpijskom odličju u Londonu 2012, što je krajnji clij ove generacije.
U timu „belih orlova“ u prva dva meča zbog kazni Međunarodne košarkaške federacije neće biti kapitena Nenada Krstića i njegovog zamenika Miloša Teodosića. Centar Oklahome neće igrati ni u trećem kolu protiv Jordana, ali uprkos problemima optimizam ne napušta Ivkovićev tabor.
Turski selektor Bogdan Tanjević ranijih godina isticao je da se njegovi izabranici pomno pripremaju za prvenstvo čiji su domaćini i da će dati sve od sebe da ostvare uspeh.
Tim čija je najveća zvezda Ersan Iljasova, a najiskusniji pojedinci Kerim Tunčeri i Hidajet Turkoglu, na prethodnim takmičenjima pokazivao je znake nesigurnosti i panike u najvažnijim mečevima, pa će prvenstvo na domaćem terenu za njih biti veliki psihološki test.
Turska će u prvoj fazi igrati u prestonoj Ankari sa Grčkom, Rusijom, Kinom, Portorikom i Obalom Slonovače.
Slične probleme kao i sprski selektor Dušan Ivković imaće i selektor Grčke Litvanac Jonas Kazlauskas, pošto u prva dva kola među Helenima neće biti kažnjenih Antonisa Focisa i Sofoklisa Skorcijanidisa. Iskusni grčki tim, međutim, ima dovoljan fond kvalitetnih igrača koji je kadar da prebrodi prvu fazu i upusti se u borbu za medalje.
Brazilci su se tokom leta najpre izborili sa večitim rivalima „gaučosima“ za primat na svom kontinentu, a sada ih očekuje dokazivanje na najvećoj sceni. „Karioke“ će u Turskoj igrati bez Nenea Iilarija, a selektor Ruben Manjano najviše nade polaže u Tjaga Splitera i Andersona Varežaa.
Sa ovim timovima iscrpljuje se spisak kandidata koji imaju realne šanse za osvajanje medalje na planetarnoj smotri, iako nade da mogu do uspeha polažu i Slovenci, Hrvati, Rusi, Litvanci i Francuzi.
Za ostale reprezentacije uspeh predstavlja i samo učesčhe na Mondijalu.
Povezana vest:  Mega izborila majstoricu protiv Zvezde u polufinalu plej-ofa