nba novi logo

NBA VESTI

Golden Stejt dočekao titulu posle 40 godina

U 6. utakmici finala plej ofa američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Golden Stejt je jutros savladao Klivlend sa 105:97 (28:15, 17:28, 28:18, 32:36) i ukupnim rezultatom 4:2 u seriji osvojio četvrtu titulu ukupno, a prvu posle punih 40 godina!
Golden Stejt je, ujedno, postao i prvi tim posle Čikaga (1991) koji je osvojio titulu a da u svom sastavu nije imao nijednog igrača sa šampionskim prstenom.
Najzad, Stiv Ker je postao prvi trener posle Pata Rajlija (1982) koji je u debitantskoj sezoni osvojio titulu prvaka najjace košarkaške lige na svetu.
U paklenoj atmosferi u dvorani, ispred koje je utakmicu putem video bima gledalo još desetak hiljada navijača, „ratnici“ su se bolje snašli na startu i prvu deonicu dobili sa 13 poena razlike. 
Predvođeni Lebronom Džejmsom domaćin se „vratio u život“ i početkom trećeg perioda poveo sa 47:45. Usledila je, međutim, serija 10:0 Golden Stejta koji do kraja nije ispuštao prednost i zasluženo stigao do trofeja na koji je čekao četiri decenije.
Za najkorisnijeg aktera finala (MVP) proglašen je krilni igrač „ratnika“ Andre Iguodala. Ne toliko zbog činjenice da je ubacio 25 koševa, koliko zbog sjajne odbrane na Džejmsu. 
Možda je izbor Iguodale za MVP-ja iznenađenje, ali oni koji su odlučivali smatrali su da je upravo „limitiranje“ Džejmsa presudilo na ovoj utakmici.
To „limitiranje“ značilo je da 32 koša, 18 skokova i devet asistencija Džejmsa nije bilo dovoljno za pobedu Klivlenda. Istina, najbolji igrač današnjice izgubio je šest lopti, a u ovakvim utakmicama to je previše. Pogotovo ako se ima u vidu da je u tom segmentu jutros bio „nenadmašan“.
Uz Iguodalu još jednu sjajnu partiju u pobedničkom timu pružili su Drejmond Grin i Stefon Kari. Prvi je bio dvocifren u tri kategorije: 16 poena, 11 skokova i deset asistencija, dok je Kari utakmicu završio sa 25 koševa, osam asistencija, šest uhvaćenih i tri ukradene lopte.
Uz Džejmsa u poraženom i desetkovanom Klivlendu, kojem su nedostajali Kevin Lav, Kajri Irving i Varežao, istakli su se Timofej Mozgov sa 17 poena i 12 skokova, odnosno Tristan Tompson čiji je učinak na kraju iznosio 15 koševa i 13 uhvaćenih lopti.

Povezana vest:  Tim Novi Sad Al Wahda pobedom na All Stars turniru završio sezonu