bora stankovic kosarkaStankoviću uručena nagrada za životno delo

Počasni predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Borislav Bora Stanković dobitnik je nagrade za životno delo, saopšteno je danas na sajtu KSS.

Dugodišnjem generalnom sekretaru Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) nagradu su u petak u Mijeu uručili predsednik te organizacije Horacio Muratore i sadašnji generalni sekretar Patrik Bauman.

-Stanković je dao nemerljiv doprinos košarci, kao igrač, trener i dugogodišnji funkcioner. Malo ko je imao uspeha u svim aspektima košarkaške igre, kao Bora Stanković – navodi se u obrazloženju nagrade.

Povezana vest:  Crvena zvezda: Prihod od meča sa Budiveljnikom 54.144 evra

Stanković je kao igrač bio šampion Jugoslavije sa Crvenom zvezdom, a za nacionalni tim odigrao 36 utakmica u razdoblju od 1948. do 1953. uključujući nastup i na Svetskom prvenstvu 1950. godine u Argentini.

Kao trener sa OKK Beogradom osvojio je četiri, a sa italijanskom Oransodom jednu titulu nacionalnog šampiona.

U Košarkaškom savezu Jugoslavije od 1954. godine Stanković je najpre bio predsednik Takmičarske komisije, a zatim čitvu deceniju (1956 ? 1966) generalni sekretar.

Povezana vest:  Luka Mitrović: Počastvovan sam

Funkciju generalnog sekretara FIBA obavljao je od 1976. do 2002. godine, od 1978. član je Međunarodnog olimpijskom komiteta (MOK), a od 1991. godine košarkaške Kuće slavnih.