srbija ceska

Srbija slomila Češku i finišu i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale prvenstva Evrope pošto je večeras u četvrtfinalnoj utakmici u Lilu savladala selekciju Češke sa 89:75 (21:21, 24:21, 22:21, 22:12). U borbi za finale Srbija se u petak sastaje sa pobednikom preostalog četvrtfinalnog meča u kojem od 21 sat igraju Italija i Litvanija.
Obistinila su se predviđanja selektora Aleksandra Đorđevića da će Česi biti veoma nezgodna prepreka na putu do finala.  Vođena je velika i izjednačena borba, a otpor kvalitetnog i upornog protivnika definitivno je slomljen tek u poslednjoj deonici susreta.
Nemanja Bjelica je pet minuta pre kraja trojkom doneo Srbiji 10 poena prednosti (80:70), međutim, Česi se nikako nisu predavali nastojeći svim silama da unesu neizvesnost u utakmicu.
Tek je trojka Bogdana Bogdanovića za plus 15 (87:72) na dva i po minuta pre zvuka sirene unela mir u redove srpskog tima.
Favorizovani Đorđevićevi izabranici do tada su se mučili sa nimalo naivnim protivnikom, iako su imali inicijativu i vođstvo pod majstorskim dirigovanjem kapitena Miloša Teodosića.
Nakon što su Česima dozvolili previše lakih poena, pojačali su odbranu i dodali gas u pravom trenutku, pa su na kraju ipak opravdali poverenje i potvrdili kvalitet za ukupno sedmu pobedu na ovogodišnjem Evrobasketu.
Najefikasniji na večerašnjem mecu bili su Erceg sa 20, Raduljica sa 16, Bjelica sa 14 i Teodosić sa 12 poena, uz čak 14 asistencija, dok su se kod Čeha istakli Veseli sa 23 i Satoranski sa 20 poena.
Novoj pobedi prisustvovali su bivši proslavljeni reprezentativci Dejan Bodiroga, Predrag Danilović i Dejan Tomašević, kao i predsednik nacionalnog saveza Dragan Đilas.
Srpskim košarkašima preostaje još samo korak do zacrtanog cilja – plasmana u finale kojim se osigurava direktno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sledeće godine.

Povezana vest:  NBA VESTI, Majami Hit deklasirao San Antonio

Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images)