aleksandar djordjevic

Đorđević: Fibi ne odgovara da se Srbija bori za medalje

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je danas da Svetskoj košarkaškoj federaciji (Fiba) „ne odgovara Srbija koja se bori za medalje“, jer joj ništa ne donosi.
-Od ponedeljka je počela ozbiljna priprema za kvalifikacioni turnir za Rio, to je cilj srpske reprezentacije. S obzirom na to da smo preskočili poslednje dve Olimpijade, imamo veliku želju da predstavljamo Srbiju u Riju. Moramo sa još više snage i elana, da budemo još jači i snažniji pred protivnicima koji nisu samo na terenu – rekao je Đorđević na konferenciji za novinare u Beogradu. 
Srbija je na Evropskom prvenstvu osvojila četvrto mesto. Do polufinala je stigla bez poraza, a potom su usledili porazi od Litvanije, a potom i od Francuske u borbi za bronzanu medalju. Izabranici Aleksandra Đorđevića nisu izborili direktan plasman na Olimpijske igre, pa će se za vizu u Riju boriti na kvalifikacionom turniru.
Đorđević je već u Lilu pominjao „neke stvari“, a danas je u Beogradu govorio malo više o tome.
-Nas ne vole u utakmicama za medalju. Njima ne odgovara da je Srbija u finalima, jer FIBA ništa ne dobija od nas. Ni pare, ni marketing – rekao je Đorđević.
-Još u prvoj utakmici sam namerno dobio tehničku, jer sam video šta nam se sprema. Srbija ima veliku košarkašku snagu, ali Srbija svetu ne odgovara u borbi za medalje. Na tržistu kosarke ne predstavljamo ništa, to su mrvice u odnosu na veliki novac koji se okreće. Mi smo federacija koja ima budžet od oko dva miliona evra i malo toga možemo da napravimo na planu međunarodnih odnosa. Ali, neke stvari koje su se desile su očigledne i reagovaćemo na njih… Pa, sam Toni Parker je rekao našem kapitenu Milošu Teodosicu: ‘Ti ovde igraš svake godine, a uopšte te ne respektuju (sudije) – kazao je Đorđević.
Selektor je naveo da će Košarkaški savez Srbije napisati izveštaj zbog svih navedenih stvari i „poslati ga tamo gde treba“.
-Možemo da se borimo samo na košarkaskom terenu. Nisam to potencirao, ali smo u internim analizama to itekako konstatovali. Dužnost nam je da to stavimo u izveštaj i pošaljemo ga tamo gde treba, da kažemo da se ne slažemo, pa koliki god imalo efekat – rekao je Đorđević.
Usledilo je pitanje novinara kako komentariše to što je Srbiji na Evropskom prvenstvu četiri puta sudio isti arbitar, a Đorđević je odgovorio: „Dobar sudija, tvrd, ali ne znam kako to da objasnim… Kao ni to da nam polufinale sudi Španac. Nejasno je zašto se sportistima koji se spremaju isto kao drugi, oduzima šansa da se pod istim uslovima bore za pobedu. Moramo svi da budemo spremni za te stvari i da nam to bude dodatni motiv za ubuduće“.
Selektor je kazao da mu je žao igrača, koji nemaju zaštitu, a podsetio je i na izostanak Bobana Marjanovića sa šampionata Evrope.
-Moram javno da se izvinim Goranu Radonjiću (generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Francuske), koji je prijatelj ove kuće, ali pored koga sam slučajno prošao posle pobede nad Finskom i rekao: ‘Šta je? Hoćete da nas izbacite sa prvenstva?’ – naveo je on.
-Nemamo mi toliku snagu, da izdržimo da nam oduzimaju igrače na nekim pozicijama. U planu igre ovih godinu dana imali smo jedan određini plan, ideju, a posle 22 dana priprema morali smo sve to menjamo jer je nas je neko uslovio. Nije bilo lako, verujete mi da je na ovom nivou za našu rezprezentaciju svaki igrač zlata vredan, pogotovo igrač koji pravi razliku – rekao je Đorđević.

Povezana vest:  EVROLIGA, Real u Istanbulu, Makabi u Ljubljani, Kaha Laboral u Atini