covic arena kzn

Čović: Evroliga je ponudila dobar koncept

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović izjavio je večeras da novi koncept takmičenja Evrolige za narednu sezonu nije loš i da se sada očekuje sa kakvim će predlogom izaći FIBA pred najbolje evropske klubove.
-Evroligin jučerasnji koncept je nulta pozicija. Ono što je minimum da prvak ABA lige ide sasvim sigurno u Evroligu, finalista u kvalifikacije, a polufinalisti u Evrokup, što i nije tako loše za početak. Nastavljamo razgovore, nisam pesimista da možemo da obezbedimo još neke stvari – rekao je Čović novinarima na utakmici između Crvene zvezde i niškog Studenta.
On je dodao da će biti nastavljene konsultacije sa predstavnicima Evrolige, kao i da ima vremena da se koriguju određene stvari.
-Očekujem da vidim rekaciju FIBA, kakvu će kontraponudu dati. Ovo je dobar koncept, on je predigra onoga šta će se za pet do 10 godina dešavti na prostorima Evrope, kao neki pandan američkoj NBA. Poptuno bi bilo nelogično da preskoče prostor bivše Jugoslavije, koji je dokazan košarkaški prostor, a tu je i Berograd kao košarkški grad. Potrebno je strpljenje i dobar rad, mislim da ćemo doći do onoga što predstavlja više od trenutnog što imamo – rekao je Čović.
Prema njegovim rečima, ABA liga je možda mogla da dobije I bolje uslove, ali i upozorio da su oni posledica rada regionalnog takmičenja od 2007. godine.
-Ne zaboravite da ABA liga 14 godina nije bila registrovana, da joj je FIBA 9. marta 2015 oduzela licencu. U velikoj meri bili smo dezavuisani, ali ne bih se vraćao na prošlost. Neophdna je homogenizacije srpskih klubova, kao i klubova u ABA ligi i dobra koordinacija sa našim košarkšikm savezom u smislu projektovanja nove strategije – napomenuo je predsednik Crvene zvezde.
Čović je istakao da se u evropskoj košarci događajui tektonske promene i da srpski klubovi moraju tome da se prilagode.
-Od prošlosti i priče da smo svetski prvaci nema ništa, to je za arhivu. Evropa ide novim konceptom, moramo da se prilagodimo, zadržimo I podigenomo naš nivo. Moramo da shvatimo da je neophodna reforma našeg pristupa, a to znači da naši klubovi moraju da obezbede kroz niz projekata što veći procenat sopstvenih prihoda i da se na taj način ubrzano pirbližimo bogatima, u kontekstu toga je i sama privatizacija. Imamo prostora za sve to, samo su potrebni veliki rad i energija – zaključio je Čović.
Čelnici košarkaške Evrolige odlučili su na jučerašnjem sastanku u Barseloni da se od sezone 2016/17. elitno takmičenje igra u novom formatu sa 16 klubova.
Stalni učesnici Evrolige biće 11 klubova sa A licencom tri bi ušla kao šampioni svojih zemalja, a preostala dva učesnika bili bi pobednik Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira.
Još nije poznato koje tri zemlje bi dale direktnog učesnika, ali se pretpostavlja da su dva mesta rezervisana za Nemačku i Francusku.
Dogovor o novom formatu Evrolige postignut je na deset godina, uz opciju produžetka za još deset.

Povezana vest:  Đorđević i UNICEF zajedno protiv nasilja u školama