Crveno beli poklekli u Zadru

 

Zadar – Crvena zvezda 89:83

(32:18, 19:15, 28:10, 16:32)

zvezda_zadarDvorana Krešimira Ćosića ostaje neosvojiva utvrda za gostujuće momčadi u NLB ligi. Večeras je sjajnu šutersku veče Zadar ostvario pobedom nad Crvenom Zvezdom 89:83.

Do 18. minuta utakmice Zadar je pogodio sedam trojki iz istog broja pokušaja, a prednost domaćina ni u jednom trenutku nije bila veća od osam koševa. Kada god bi se Crvena Zvezda približila, a jednom je prilikom i izjednačila, sevnula bi poneka zadarska trojka koja je u prvom poluvremenu diktirala rezultat. U svim ostalim segmentima igre beogradski klub je bio, u najmanju ruku, ravnopravan protivnik. Na poluvremenu je Zadar imao prednost od sedam koševa, 47:40, no bilo je jasno da bez kvalitetnije obrane tu prednost neće biti lako braniti.

Povezana vest:  EVROLIGA, Fenerbahče pobedio Nanter, Partizan ponovo u Top 16

Početkom treće četvrtine Zadar je stekao i prednost od 11 poena (55-44), nakon čega je usledila serija Crvene Zvezde 9:0 i potpuni povratak gostiju u utakmicu. Zadrani su još jednom uspeli pobeći (61:55), no Bjelica, Kikanović i Bakić znali su kako kapitalizirati kvalitetnu igru svoje ekipe u obrani i iskoristiti pad postotka zadarske trojke te je ubrzo na semaforu svetlilo 63:63. Morović i Plaisted u završnici su ove dionice Zadrane vratili na plus pet poena prednosti (68:63).

Trojka je Zadrane držala veći deo utakmice, trojka ih je i vratila na pobedničku stazu. Perić i Rančić odveli su Zadar na plus devet, a nakon dve propuštene prilike za beg preko deset koševa viška, Rančić je namernim prekršajem nad Bjelicom vratio nadu Beograđanima. Dramatičnu završnicu nisu dopustili Hrvoje Perić i Marko Car koji su nakon dva neuspešna napada Crvene Zvezde kod rezultata 76:71 odveli svoju ekipu na nedostižnih +11 (82:71) i potvrdili zadarsku pobedu.

Povezana vest:  Telekom ponovo demantovao Ivkovića

aco_petrovic_cz_trener1Aco Petrović, trener KK Crvena zvezda

-Mi smo došli odigrati dobru utakmicu u situaciji gdje imamo problema s ozledama Videnova i Kešelja. Pripremili smo se za zadarsku igru koju igraju na domaćem parketu, za pick Stipčevića i Ružića, ali to u prvom delu nismo uspeli iskontrolisati. Tu je individualni kvalitet pokazao i Perić, koju uvek dobro odigra protiv ekipe koje ja vodim. Nismo realizovali 15 skokova u napadu na onaj način koji je bio dogovoren. Kad se rezultat lomio ponovo nismo dobro branili pick igru Morovića i Plaisteda, napad nam je bio smušen. Bez ove dvojice igrača koji su nam nedostajali izostala je svežina u igri.

Povezana vest:  Denver blokira Jokića da igra na EP

Zmago Sagadin, trener KK Zadar

-Bili smo bolji protivnik i zasluženo smo pobedili.Vodili smo gotovo celu utakmicu, ali vlastitim greškama dozvolili smo Zvezdi da se u par navrata opasno približi. Napadački smo dobro odigrali, bilo je malo nervoze u obrani. Imamo problema u reketu, tamo smo malo tanki i mora ćemo poraditi na tome. Zvezda je protivnik kojeg se ne može deklasirati u jednoj četvrtini, nije čudo što su se vraćali, ali mi smo im to dozvolili svojim greškama.

Crvena zvezda: Milošević 9, Kikanović 15, Taylor 4, Nedović 0, Stević 0, Radivojević 10, Dragičević 0, Dragićević 10, Štimac 4, Bakić 14, Bjelica 17.