covic arena kzn

Čović: Jedan klub iz Jadranske lige direktno u Evroligu

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je danas da je gotovo siguran da će jedan klub iz Jadranske lige imati direktnu prohodnost u Evroligu, ; a da će drugi igrati u kvalifikacijama za to takmičenje.
-Ne mogu da kažem 100 odsto, ali sam gotovo siguran da će jedan klub iz ABA lige direktno ići u Evroligu, a da će drugi igrati u kvalifikacijama. Mislim da će Jadranska liga imati i dva mesta u drugom po rangu takmičenju, Evrokupu. Može da se desi da imamo i više, videćemo kako će se postaviti Međunarodna košarkaška federacija (Fiba), koja je krovna organizacija, jer kada su oni u pitanju možemo da imamo i dva mesta – rekao je Čović na konferenciji za novinare u Beogradu.
Čović je dodao da će predstavnici ABA lige sutra otputovati u Minhen na sastanak sa Fibom i da bi voleo „da se Fiba i Evroliga dogovore, pošto bi to bio spas za evropsku košarku“.
On je ponovio da je prošla godina, u kojoj su crveno-beli osvojili sva tri trofeja, prvenstvo, Kup Srbije i Jadransku ligu, jedna od najuspešnijih u istoriji kluba i podsetio da je klub u sezoni 2011-2012 bio gotovo pred gašenjem.
-Za tri godine smo mnogo napredovali i mnogo naučili, a nekima je za to trebalo mnogo više godina. Igramo treću sezonu u Evroligi i nadam se da ćemo ponoviti uspeh iz prethodne i plasirati se u TOP 16 – rekao je on.
Čović je naveo da je zadovoljan postignutim u prvom delu ove sezone, iako će o tome pričati kada se završi i poslednja utakmica u grupnoj fazi Evrolige.
-Kao klub smo pokazali veliki stepen stabilnosti u odnosu na ono što nas prati poslednjih meseci, napade sa svih strana i povrede igrača. Od gotovo nepostojećeg kluba napravili smo održiv i snažan klub sa evroligaškom perspektivom i polako ćemo ići ka višim ciljevima. Navijački je da rezultati budu odmah vidljivi, ali za sve je potrebno vreme – rekao je on.
-Stara priča da smo državni projekat i priče o bankomatu su notorna glupost. U jednom trenutku prošle sezone smo izbegli štrajk igrača zbog neisplaćenih zarada, a izbegli smo ga jer su igrači imali razumevanja – dodao je on.
Čović je ponovio da je budžet seniorske ekipe bruto 2,5 miliona evra, kao i da je klub prošle sezone zaradio 2,2 miliona evra od sopstvenih prihoda, prodaje ulaznica i ostalih stvari.  On je rekao i da će Zvezda predstojeću utakmicu u Beogradu sa Bajernom igrati u hali Pionir, zbog zauzetosti Beogradske arene, što će kako je naveo, smanjiti prihode kluba.
Prvi čovek crveno-belih je ponovio da trener Dejan Radonjić ima puno poverenje uprave i da ima veliki kredit i naveo da „dokle god je on u upravi čaršija neće smenjivati niti dovoditi trenera“. On je dodao da su moguća pojačanja, ali da će se o tome razgovarati na kraju grupne faze takmičenja u Evroligi.
-Ove sezone skautovano je 200 igrača, a sve se radi u dogovoru sa stručnim štabom. Naravno da uprava donosi odluke, nisam ja 47 godina proveo na livadi nego u košarci i mogu sa svakim da razgovaram o košarci – naveo je on.
Čović je podsetio da su ekipu na kraju sezone napustila petorica igrča, gotovo cela prva postava. Govoreći o odlasku Bobana Marjanovića u NBA ligu, Čović je rekao da je centru istekao ugovor i da je ispunjen dogovor pošto klub nikoga nije želeo da prevari. 
Rekao je i da prilikom odlaska Čarlsa Dženkinsa klub nije mogao da isprati ponudu Armanija, da je sa Jakom Blažičem sporazumno prekinuta saradnja, a da bi bio „luksuz“ da je klub odbio ponudu Fenerbahčea za Nikolu Kalinića.
-Transfer je vredan milion evra, 300.000 smo dobili, a 350.000 ćemo dobiti 2016. i 2017. godine. Bilo je raspoloženje da se produži ugovor sa Markusom Vilijamsom, ali se onda dogodio ‘pušing defekt’, ali smo sada izašli iz toga, istekla je suspenzija. Prekinuta je saradnja i sa Sofoklisom Skorcanitisom i na tome smo uštedeli dovođenjem Vladimira Štimca – dodao je. 
On je neveo da će stav kluba o ostanku Gala Mekela i Rajana Tompsona biti poznat kada se završi grupna faza Evrolige. Govoreći o povređenim igračima, Čović je rekao da očekuje da će se sledeće ili za dve nedelje vratiti Nemanja Dangubić, a da će se kapiten Luka Mitrović, čiji oporavak ide dobro, vratiti u februaru ili martu.
Čović je rekao da su dosadašnji rezultati u Jadranskoj ligi ove sezone „mogli da budu bolji, ali i gori“ i da je u Evroligi po pitanju plasmana u TOP 16 sve otvoreno, kao i da crveno-bele čeka težak raspored. Zvezda će u petak igrati protiv Fenerbahčea, a uprava beogradskog kluba savetovala je navijače da ne putu u Istanbul, posle prošlogodišnjeg ubistva Marka Ivkovića uoči duela sa Galatasarajem.

Povezana vest:  NBA VESTI, Brajant: Nemam nameru da napustim Lejkerse