b10
Košarkaši Zvezde pobedili Unikahu za drugu pobedu u grupi
 
Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Beogradu špansku Unikahu sa 87:73 (21:14, 20:17, 19:22, 27:20), u utakmici četvrtog kola Grupe E u Top 16 fazi Evrolige i ostvarili drugu pobedu u grupi.
Zvezdu su do pobede predvodili Stefan Jović sa 15 poena, Marko Gudurić sa 13 i Marko Simonović sa 12 poena, uz šut za tri poena od 4-6. Maik Cirbes dodao je 10 poena uz šest skokova, a devet poena postigao je Branko Lazić.
U ekipi iz Malage jedini sa dvocifrenim brojem poena bio je Džamar Smit, koji je postigao 11 poena. Bivši košarkaš Zvezde Nemanja Nedović postigao je devet poena, koliko je ubacio i Vil Tomas, dok je Fran Vaskes dodao osam poena.
Posle pet kola Zvezda i Unikaha imaju skor od po dve pobede i poraza.
Beogradski tim je ovom pobedom znatno povećao sebi šanse za plasman u četvrtfinale. Crveno-beli su u prvom poluvremenu stekli dvocifrenu prednost, Unikaha je u drugom prišla blizu, ali su domaći košarkaši serijom „trojki“ u finišu otklonili neizvesnost i došli do ubedljive pobede.
Zvezdi je trebalo nekoliko minuta da uspostavi kontrolu meča u prvom poluvremenu. Utakmica se igrala pred prepunim i bučnim Pionirom i Unikaha je na početku na kratko imala vođstvo, ali su crveno-beli sjajnom odbranom postavili ritam.
Maik Cirbes i Marko Gudurić poveli su Zvezdu do dvocifrene razlike, prvi put 24:14, početkom druge četvrtine.
Domaći košarkaši onemogućavali su otvorene šuteve rivalu. Unikaha je sredinom druge četvrtine imala čak 10 ofanzivnih skokova, ali je postigla samo 21 poen. Španska ekipa je imala mnogo drugih pokušaja, ali bezuspešnih.
Krajem prvog poluvremena „proradio“ je i Stefan Jović, a Zvezda je došla do najveće prednosti, od 12 poena, prvi put na 31:19.
Niko u ekipi Unikahe se nije istakao u prvom poluvremenu, ali je gostujuća ekipa zato počela da pogađa početkom drugog.
Zvezda je na poluvremenu vodila 41:31, ali je Unikaha u drugom počela da pogađa i da smanjuje prednost. Gostujuća ekipa pogađala je iz svih pozicija i uspela da priđe na pet razlike, a u četvrtoj četvrtini i na tri, 60:57.
Pionir je tada uglavnom utihnuo, ali tada je na scenu stupio iskusni Marko Simonović. On u prvom poluvremenu nije postigao nijedan poen, ali je nakon što je Unikaha prišla i Vasilije Micić dao koš, postigao dve vezane „trojke“. Nakon što je Tarens Kinzi postigao oba bacanja, Simonović je dodao još jednu „trojku“, a Zvezda je otišla na 71:60, četiri minuta i 43 sekunde pre kraja meča.
Iako je bilo dovoljno vremena za preokret, pogoci Simonovića doneli su sigurnost timu, a onda su i ostali igrači počeli da pogađaju, da bi u samom finišu Branko Lazić postigao dve „trojke“ i dao koš uz dodatno bacanje, i tako definitivno stavio tačku na meč.
U petom kolu u petak 29. januara, Zvezda će u Beogradu igrati protiv Lokomotive, a Unikaha na domaćem terenu protiv Efesa.
 
PHOTO: ATAImages
Povezana vest:  Vujošević: Da što skuplje prodamo kožu u Top 16