Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas izjavio je danas da će Olimpijski kvalifikacioni turnir definitivno biti održan u julu u Beogradu.

-Definitivno je sigurno da će se od 4. do 9. jula u Beogradu održati kvalifikacioni turnir, kako je bilo i ranije planirano. Prihvaćen je naš stav i suspenzija Fiba Evropa, koja je važila za kvalifikacije i Olimpijske igre, stavljena je van snage. Fiba će i dalje pratiti dešavanja i to će imati uticaja na Evropsko prvenstvo. Očekujem da će doći do rešenja i da neće biti sankcija ni za klubove ni za saveze – rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

Đilas je naveo da će Olimpijski kvalifikacioni turnir biti najveće košarkaško takmičenje u Srbiji u poslednjih deset godina, ali i u narednih nekoliko godina.

-Želimo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre i postanemo jedna od samo pet zemalja, ne računajući domaćina (Brazil), koja će imati predstavnike u muškoj i ženskoj konkurenciji – rekao je Đilas.

On je naveo da postoje dobre šanse da košarkaš San Antonija Boban Marjanović zaigra na kvalifikacionom turniru.

Povezana vest:  Zvezda kažnjena zbog nesportskog ponašanja navijača

-Važno je da svi koji su na selektorovom spisku izraze želju da igraju, bez obzira u kom su klubu. Marjanović ima poseban status jer San Antonio tek od 1. jula može da mu ponudi ugovor. Razgovarali smo sa njegovim menadžerima i pregovori idu u dobrom smeru i blizu smo rešenja kako ćemo regulisati njegovo osiguranje. Selekor je razgovarao sa njim i Marjanović želi da igra. ; Mnogi evropski savezi imaju takvih problema, Francuzi imaju petoricu NBA igrača a samo Nikolas Batum želi da igra – rekao je on.

Olimpijski kvalifikiacioni turnir održaće se od 4. do 9. jula u Beogradskoj areni. Košarkaška reprezentacija Srbija igraće u Grupi A sa Angolom i Portorikom a u Grupi B su Japan, Češka i Letonija.

Đilas je rekao da se na nedavnom sastanku FIBA „u kritičkom tonu“ obratio učesnicima, ali da je odluka o organizaciji kvalifikacionih turnira bila velika i važna. Predsednik KSS dodao je da je na sastanku osim sukoba na relaciji Fiba – Evroliga, bilo reči i o finansijama, ženskoj košarci i problemima sa NBA ligom.

Povezana vest:  Crvena zvezda izgubila od Širokog, teško do prvog mesta

-Suspenzije 14 saveza su jedan od problema, pošto za neke zemlje važi jedno pravilo a za neke drugo. NBA raste iz dana u dan i tretira Evropu kao polaznu bazu, gde se igrači kratko zadržavaju i odlaze u SAD. Bilo je reči i o tome što je Češkoj dodeljeno EP za žene 2017. godine, a ne Srbiji kao evropskom prvaku. Izneli smo svoj stav i o finansijama, na primer, evropski prvak za osvajanje titule ne dobije ništa, a u fudbalu najmanje pet-šest miliona evra. Trebalo bi pobedniku dati barem 10 odsto. Tu je i problem sa odlascima mladih igrača, pošto iz Srbije godišnje ode oko 30, starosti 14, 15 godina – rekao je on.

Govoreći o sukobu Fibe i Evrolige, Đilas je rekao da će ako se ne postigne dogovor, evropska košarka biti ugrožena.

-Ako ne dođe do dogovora, to će biti katastrofa za sve. Prvo će Fiba održati sastanak u Briselu, a onda će se sastati sa Evroligom. Biće problema zbog evroligaške koncepcije o Evroligi i Evrokupu, ako Turci i Italijani budu igrali Fiba takmičenje. Olimpijski komitet je poništio dogovor španske lige i Evrolige. Zašto neki klubovi da imaju garantovano mesto u Evroligi? Ako Armani ne bude prvak Italije, svakako će igrati u Evroligi. Najlogičnije je da se spoje Fibino takmičenje i Evrokup i da se poveća broj učesnika – rekao je Đilas.

Direktor Olimpijskog kvalifikacionog turnira Andrija Kleut rekao je da je do sada prodato 3.000 karata za finale.

Povezana vest:  NLB REGIONALNA LIGA, Uvalin: Još jedna teška utakmica

-Prodaja karata počela je pre dvadesetak dana, a već je prodato 3.000 karata za finale, što je iznenađujuće. Sada kada je i zvanično da će Beograd biti domaćin, očekujem da će karte biti rasprodate. Za polufinale i grupnu fazu je nešto manje interesovanje – rekao je Kleut.