Istorijat Red Bull King of the Rock turnira predstavlja hronologiju adrenalinskih basketaških duela u nezaboravnim ambijentima, od zloglasnog zatvora Alkatraz do Malog Kalemegdana, na kom će se nova finalna stranica istorije tek ispisati.

Pre šest godina, turnir je debitovao u američkom zatvoru Alkatraz, a dobio je ime po ostrvu na kom se nalazi (Stena, the Rock). Jedini sport kojim su zatvorenici mogli da se bave bio je basket, sve do 1962. i zatvaranja, da bi se 2010. otvorio Red Bull King of the Rock – u prvoj ediciji, samo za igrače iz SAD, a prvi laureate bio je Isah Bauman.

Već naredne godine, basketaška groznica počela je da drma sve meridijane, svi su želeli da se dokažu u zahtevnoj igri, u čemu u Srbiji nije kaskao Novosađanin Dušan Domović Bulut. Pobedio je na srpskom turniru i izvadio vizu za Alkatraz, gde je u drugoj rundi poražen od Amerikanca Daltona, da bi titulu odneo domaći basketaš Bejbi Šek.

U 2012. je i popularnost turnira počela sve više da raste, pa je na terenima KK Partizan bilo više od 1.000 gledalaca, svedoka trijumfa Beograđanina Nebojše Boškovića. Njemu je na finalnom takmičenju nedostajala samo sreća, jer je u drugoj rundi naleteo na branioca titule Bejbi Šeka, ali i doživeo povredu kolena. U nastavku, Šek je odbranio trofej, koji je promenio vlasnika tek 2013.

Povezana vest:  Juniorke Srbije u polufinalu prvenstva Evrope

Tada je u Srbiji nadmetanje dobilo novu kalemegdansku lokaciju, terene KK Crvene zvezda, a tribine su bile krcate kao u vremenima ’50-ih, kada su crveno-beli igrali košarku pod vedrim nebom. Čačanin Nikola Vujović osvojio je titulu za odlazak u San Francisko, gde je doživeo sudbinu Boškovića, naletevši na budućeg šampiona – savladao ga je u prvoj utakmici Taron Vilijams The Beast. Posebnu draž takmičenju dao je NBA as Blejk Grifin.

-Odavde izlaza nema, atmosfera je nestvarna, ovo je esencija uličnog basketa, igra bez kompromisa, na mestu koje ne daje novu šansu-rekla je tada oduševljena zvezda Los Anđeles Klipersa.

Povezana vest:  Vujošević: Najcrnje je pred svitanje, doći će lepi dani

Već naredne godine, 2014, Bošković se vratio na veliku scenu i postao prvi šampion dva nacionalna finala. Ovaj put, atraktivna lokacija završnice bio je tajvanski zatvor Samasana, a Boškoviću je drugo kolo bilo kobno zahvaljujući Špancu Serđu de la Fuenteu. Do titule je došao veteran, 38-godišnji Turčin Kivanc Dinler, koji je „preselio“ naredno finale u domovinu.

Istanbul je prošle godine imao svoj adut što se tiče atraktivnosti lokacije i terena, borbe su se odvijale na krovu kultne fabrike obuće, ali je sama bosforska klima bila milostivija prema učesnicima, za razliku od užarene i vlažne Samasane. Ni Mali Kalemegdan nije zaostajao po atmosferi u srpskom finalu, Bogdan Dragović je napravio iskorak posle dva uzastopna finalna poraza. Pred više od 3.000 ljudi na Malom Kalemegdanu zasenio je konkurenciju, ali ostaje žal što zbog privatnih obaveza nije otišao u Tursku – učinio je to finalista Darko Marjanović, jedan od 16 najboljih na svetu.  Ipak, talija nije bila ni na njegovoj strani, De la Fuente je i njega eliinisao, dok je Dinler odbranio titulu poput Bejbi Šeka.

Povezana vest:  Vujošević: Optimista sam, iako nema lakih utakmica u ligi

Dragović je i u ovogodišnjem junskom spektaklu na Kališu napravio lepu bazu za završni turnir koji će se takođe održati pod zidinama viševekovnog simbola Beograda. Imaće veliku čast kao domaći šampion, lak zadatak ne čeka ni Dinlera. Svi će želeti da pobede dvostrukog šampiona, koji ima cilj da prestigne Bejbi Šeka trećom titulom u nizu – sve ovo garantuje žestok turnir sa igračima iz više od 20 zemalja, kako dolikuje Red Bull King of the Rock!

U svetskom finalu neće uživati samo Beograđani već i cela Srbija. Televizija B92 ima ekskluzivna prava na direktni prenos čiji domaćini će biti sportski novinari Miloš Šaranović i Ivan Tešanović. Ljubitelji basketa Svetsko finale mogu pratiti na TV B92 u subotu 17. septembra od 21h“.

PHOTO: Predrag Vučković/Red Bull Content Pool; Dean Treml/Red Bull Content Pool; Nuri Yilmazer/Red Bull Content Pool; Christian Pondella/Red Bull Content Pool