Izložba „World Press Photo 16“ koja se od 9. septembra do 16. oktobra prikazuje u bečkoj galeriji „Westlicht“ predstaviće radove 42 najbolja novinska fotografa tokom 2015. godine. Centralna tema izložbe je izbeglička kriza a tu su i utisci iz oblasti politike, kulture, sporta i prirode. Na konkurs je pristiglo ukupno 80.000 fotografija iz celog sveta. Nagrađene fotografije nazvane su „Ikonama savremene istorije“.

Povezana vest:  11. Evropska Noć muzeja je 17. maja!

Pobednička fotografija australijskog fotografa Vorena Ričardsona nosi naslov „Nada u novi život“ a napravljena je u blizini mesta Röszke na srpsko-mađarskoj granici. Izbeglica iz Sirije preuzima jednu bebu kroz rupu napravljenu u bodljikavoj žici. Nakon što je pooštrila stav prema izbeglicama koje pokušavaju da uđu ili prođu Mađarska u julu 2015. godine počinje sa izgradnjom četiri metra visoke ograde duž čitave granice sa Srbijom. Ovde oslikane izbeglice uspele su jedva da prođu granicu.

Povezana vest:  Od ponedeljka u prodaji ekskluzivna biografija Stiva Džobsa!

Od 1955. godine postoji konkurs „World Press Photo“ na kojem se biraju najbolje novinske fotografije godine. Sedište fondacije „World Press Photo“ je u Amsterdamu. Od prispelih fotografija iz čitavog sveta žiri koji je svake godine u novom sastavu bira fotografiju godine. Pobedničke fotografije se kao putujuća izložba prikazuju širom sveta. Ova izložba među stručnjacima važi za najznačajniju u oblasti novinske fotografije.

Povezana vest:  Izložbe u Albertini u prvoj polovini 2021. godine