Predsednik Evrolige Djordi Bertomeu pisao je danas FMP-u i izrazio žaljenje što neće učestvovati u Evrokupu naredne sezone, ocenivši da je to loše i za klub i za srpsku košarku, ali i za samo takmičenje.

-Hvala što ste nas obavestili da nećete moći da se registrujete za Evrokup 2016/17. FMP je, kao sedmostruki učesnik i dvostruki polufinalista Evrokupa, klub koji je imao veliku ulogu u organizaciji Evrolige. Posle vaše odluke, u Evrokupu neće biti klubova iz Srbije, što je loše za klubove kao što je vaš, za razvoj srpske košarke, ali i za samo takmičenje – navodi se u pismu Bertomeua, koje je podeljeno novinarima u Železniku.

Upravni odbor FMP-a preporučio je klubu da igra Evrokup, ali je skupština kluba glasanjem odbila taj predlog. U obrazloženju kluba iz Železnika o odbijanju učešća navodi se da je uprava kluba trpela velike pritiske.

Povezana vest:  NLB LIGA, Rezultati i tabela 10. kola Jadranske lige

Bertomeu je u svom pismu, naslovljenom na predsednika Skupštine kluba Predraga Milojevića, naveo da ovakav razvoj situacije nije u skladu sa skorašnjim stavovima koje je FIBA izrazila.

-Prvo, u cirkularnom pismu koje je FIBA uputila savezima 20. jula, jasno se priznaje Evrokup kao jedno od četiri panevropska klupska takmičenja koja će se održati u sezoni 2016/17. Posle toga smo u medijima pročitali više izjava u kome predstavnici FIBA i FIBA Evropa potvrdjuju da klubovi neće trpeti sankcije zbog učešća u takmičenjima pod okriljem EKA – naveo je Bertomeu.

Povezana vest:  FAJNAL 4 ABA LIGA, Crvena zvezda poražena od Cibone, bez finala Jadranske lige

Konačno, jedan srpski klub će učestvovati u Evroligi i on nije dobio slično upozorenje. Iskreno vam zahvaljujemo na partnerstvu koje smo godinama održavali i koje će se nesumnjivo razvijati u budućnosti. Baza na kojoj je evropska košarka rasla je ona koju je postavio rad klubova kao što je vaš, tako da vas mi ohrabrujemo da nastavite dobar rad – napisao je Bertomeu.

Povezana vest:  Džikić: Spremni smo za motivisanu Krku