Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od turske Darušafake sa 70:73 (24:17, 20:13, 8:16, 18:27), u prvom kolu Evrolige. Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Ognjen Kuzmić sa 16 poena i devet skokova, Marko Gudurić postigao je 13, a Luka Mitrović 12 poena uz pet skokova.

Darušafaku je do pobede predvodio Vil Klajburn sa 19 poena, Dairis Bertans postigao je 13, Bred Vonamejker 11, a Adrijen Moerman 10 poena uz 11 skokova.

Zvezda je imala i 16 poena prednosti u prvom poluvremenu, ali je ispustila i propustila veliku priliku da pobedi na početku sezone u Evroligi. Darušafaka je vodila na početku sa 4:2 i 6:4, a narednu prednost je stekla tek u poslednjem minutu, što joj je bilo dovoljno za pobedu.

Tim trenera Dejana Radonjića je odlično počeo. Svi su bili raspoloženi u crveno-belom timu, koji je nošen „trojkama“ Čarlsa Dženkinsa u prvoj četvrtini imao i 11 poena prednosti.

Povezana vest:  26. KOLO NLB LIGA, Cibona i Partizan na prvom mestu

Šampion Srbije je igrao čvrstu odbranu, a u napadu su se, pored Dženkinsa, istakli kapiten Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić, koji je pored šest poena imao nekoliko važnih skokova u napadu. Ipak, Zvezda je usporila krajem prve deonice, kada je više od dva minuta bila bez koša, a nije mogla da pogodi ni sa slobodnih bacanja, što je Darušafaka iskoristila i koševima Vila Klajburna i Birkana Batuka došla na minus sedam.

Zvezda je sa nesigurnom igrom nastavila u drugoj četvrtini, na čijem je početku protivnik lakim poenima posle grešaka u napadu domaćeg tima došao na minus tri.

Marko Gudurić i Nemanja Dangubić su koševima održavali prednost Zvezde, koja je posle dugog perioda nesigurne igre vraćena na 11 poena, tri i po minuta pred poluvreme, a zahvaljujući „trojci“ Nemanje Dangubića, a potom i poenima Stefana Jovića iz kontranapada.

Povezana vest:  Čović: Utehe nema, ali hrabri reakcija turskih vlasti

Zvezda se tu nije zaustavila. Ognjen Kuzmić je bio siguran u skokovima, a Jović je prvo poenima, a potom i asistencijom centru crveno-belih odveo svoj tim na 15 poena prednosti. Crveno-beli su na poluvremenu imali plus 14, pošto je Džejms Anderson realizovao jedno slobodno bacanje.

Treću četvrtinu je obeležila nesigurna igra u napadu obe ekipe, a Zvezda je u tom periodu postigla samo osam poena. Iako je Kuzmić u prvom napadu odveo svoj tim na plus 16, Darušafaka je serijom došla do minus 10, a crveno-beli su tu razliku održavali do poslednjeg minuta. Kuzmić, koji je bio najraspoloženiji igrač Zvezde, izašao je iz igre minut i po pred kraj treće deonice, što je Darušafaka iskoristila i serijom 5:0 došla na šest poena zaostatka.

Povezana vest:  Vujošević: Veoma sam zadovoljan angažovanjem i pobedom

Iako je na početku poslednje deonice došla na novih osam poena prednosti, Zvezda je nije dugo sačuvala, a Darušafaka se serijom 6:0 vratila u utakmicu, a crveno-bele je u tim trenucima u prednosti držao Marko Gudurić, dok je na drugoj strani raspoložen bio Klajburn.

Zvezda je minut pre kraja imala poen prednosti i napad, ali je Mitrović promašio zicer, a Darušafaka je u sledećem napadu na 30 sekundi do kraja košem Klajburna došla do prve prednosti još od početka utakmice. Mitrović nije realizovao ni naredni napad, a Darušafaka se bolje snašla u penal završnici i pobedila. Zvezda je imala minus tri i napad nekoliko sekundi pre kraja, ali je Gudurić bio izblokiran.

U drugom kolu Zvezda će 21. oktobra igrati u Istanbulu protiv Galatasaraja, a Darušafaka dan ranije u Milanu protiv Armanija.