Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od Žalgirisa sa 79:88 (16:24, 28:18, 22:24, 13:22) u utakmici 10. kola Evrolige. Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Milko Bjelica sa 19 poena i pet skokova, Marko Simonović postigao je 16, koliko je ubacio i Nemanja Dangubić. Nejt Volters dodao je 15 poena, uz četiri skoka i pet asistencija.

Žalgiris su do pobede predvodili Antanas Kavalijauskas sa 20 i Arturas Milaknis sa 19 poena. Edgaras Ulanovas postigao je 14 poena, Brok Motum devet, a bivši košarkaš Partizana Leo Vesterman sedam poena, sedam skokova i osam asistencija. Obe ekipe sada imaju skor od po četiri pobede i šest poraza.

Povezana vest:  EVROKUP, Odigrano prvo kolo druge faze košarkaškog Evrokupa

Zvezda je solidno počela utakmicu, čvrsto je igrala u odbrani, ali napad nije funkcionisao na pravi način, što su gosti iskoristili i poveli sa 12:6 na isteku petog minuta, a trener crveno-belih Dejan Radonjić morao je do zatraži tajm-aut.

Posle pauze Žalgiris je sjajnom igrom u napadu, pre svega Arturasa Milaknisa koji je pogodio četiri „trojke“ iz pet pokušaja, stigao do dvocifrene prednosti, 20:9. Radonjić je dva minuta pre kraja prve četvrtine u igru uveo Nejta Voltersa koji je ubrzao igru i doveo ekipu na osam poena zaostatka na kraju prve deonice – 16:24.

Zvezda je dobru igru iz završnice prve četvrtine prenela i na drugi period, približila se na 23:26, ali je usledio blagi pad, što je Žalgiris iskoristio i vratio se na plus osam (23:31), posle kog je usledio novi tajm-aut Radonjića.

Povezana vest:  Radonjić: Maksimalno motivisani dočekujemo Nižnji

Ovaj put minut odmora je doneo rezultat, usledila je serija od 10:0, pogadjali su Simonović i Bjelica, a Zvezda je u finišu prvog poluvremena stigla do preokreta. Dobar period crveno-belih je ipak prekinuo Milaknis svojom petom „trojkom“, za novo vodjstvo Žalgirisa. Zvezda je ipak do kraja druge četvrtine uspela da preokrene i na poluvreme ode s prednošću od dva poena – 44:42.

Ekipa Dejana Radonjića dobro je počela treće deonicu, ali je i Žalgiris imao odgovor. Crveno-beli su gotovo sve vreme imali prednost, ali je litvanski tim držao priključak. Igralo se uglavnom poen za poen, a na kraju treće četvrtine rezultat je bio izjednačen, 66:66.

Povezana vest:  SUPERLIGA, Partizan u pohodu na 17. titulu državnog prvaka

Zvezda u poslednjoj deonici nije imala snage da se nosi sa prvakom Litvanije koji je dobrom igrom u napadu, ali i čvrstom odbranom, postepeno povećavao prednost.

Žalgiris na pet minuta pre kraja stigao do „plus“ pet – 78:73 i do kraja je rutinski sačuvao prednost i došao do važne pobede kako bi ostao u borbi za Top 8 Evrolige. U 11. kolu Zvezda će u četvrtak, 8. decembra igrati u Istanbulu protiv Fenerbahčea, a Žalgiris u Madridu protiv Reala.