13. KOLO NLB LIGE

Radnički slavio protiv Heliosa

 

radnicki_helios3Košarkaši Radničkog pobedili su večeras u Kragujevcu slovenački Helios sa 69:66 (22:21, 14:15, 13:19, 20:11) u prvoj utakmici 13. kola Jadranske lige.

Radnički je posle velike borbe srušio Helios i stigao do veoma važnog trijumfa sa kojim se približio cilju – izbegavanju poslednjeg mesta. Rivali su ceo meč bili izjednačeni, nijanse su odlučile pobednika. Ključ uspeha Kragujevčana bio je Vladimir Vuksanović koji je bio najkorisniji igrač utakmice.

Predvođen Draganom Milosavljevićem, Radnički je odlično ušao u meč i u trećem minutu poveo sa 10:3. Ali, gosti su odgovorili sa pet vezanih poena Snowa i odmah uhvatili priključak. Snow je ubrzo dobio podršku ekipe i u devetom minutu Helios je prvi put poveo sa 21:20.

Rivali su i u nastavku igrali na mahove. Vuksanović je predstavljao najveći problem za goste, nanizao je šest uzastopnih poena i Radnički odveo na 26:21. Ali, dominacija domaćina je bila kratkog daha, gostu su se vratili serijom 7:0. Međutim, ekipa iz Domžala nikako nije uspevala da pronađe rešenje za Vuksanovića. Ako se izuzme jedno slobodno bacanje Filipa Šepe, sjajni krilni centar je za šest minuta drugog perioda ubacio sve poene Radničkog. Kada su ga ispratili saigrači domaćin je u 18. minutu poveo sa 36:30. Međutim, ni ovoga puta Kragujevčani nisu uspeli da naprave veći beg. Helios se revanširao preko Snowa i na veliki odmor se otišlo bez pobednika – 36:36.

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Dušan Ivković: Šampionat počinje utakmicom protiv Nemačke

Početak drugog poluvremena protekao je u izjednačenoj igri, a publika je imala priliku da uživa u festivalu trojki. Aleksić i Kotishevskiy sa jedne, Lorbek i Zagorac sa druge strane, bili su uspešni iza linije 6,25. Sve do samog finiša treće četvrtine na semaforu je najčešće stajao nerešen rezultat. Tada je Helios poenima Lorbeka, Močnika i Zagorca napravio seriju 7:0, u 29. minutu poveo sa 55:48 i naterao Miroslava Nikolića da traži minut odmora.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Pobede Angole, Litvanije i Kine

radnicki_helios2Posle serije grešaka na obe strane, Radnički je prvi povezao redove i najviše zahvaljujući sjajnom Vuksanoviću stigao do novog izjednačenja 55:55. Usledila je trojka Brkića koja je digla publiku na noge, kao i dva slobodna bacanja Vuksanovića sa kojima se domaćin odlepio na 60:55. Helios je trojkama pokušao da uhvati priključak, ali Snow, Zagorac i Delić su pucali ćorcima. Međutim, Lorbek je bio precizniji, vezao je pet poena i Helios je u 37. minutu poveo sa 62:61. Već tada je bilo jasno da će pitanje pobednika rešiti jedna lopta.

Usledila je zatim trojka Vuksanovića koja je dala samopouzdanje domaćinu, Kotishevskiy se nadovezao sa dva slobodna bacanja i Radnički je u sam finiš ušao sa 66:62. Ipak, ispostavilo se da to nije dovoljno za mirnu završnicu. Snow je sa linije slobodnih bacanja smanjio na 66:67, ali i Kotishevsky je pogodio dva penala i stavio tačku na meč.

Povezana vest:  REGIONALNA NLB LIGA, Pavković: igramo protiv veoma iskusne ekipe

Miroslav Nikolić, šef struke Radničkog:

-Maksimalno smo se pripremili za ovu utakmicu, znali smo šta nas očekuje. Bila nam je potrebna veća koncentracija u odbrani, pre svega što je Helios bio veoma disciplinovan. Očigledno da je važnost meča u određenoj meri sputala moje igrače, ali radi se o mladom i neiskusnom sastavu tako da se to u neku ruku moglo i očekivati. Uspeli smo da iskoristimo šansu koja nam se ukazala i mislim da smo posle ove pobede nekih 70 odsto obezbedili opstanak. Naravno, još dosta pola je pred nama.

Rado Trifunović, trener Helosa

-Utakmice je bila tvrda i teška, mi uostalom forsiramo takav ritam. Imali smo kontrolu u najvećem delu utakmice, ali nedostajala nam je koncentracija i malo više hrabrosti u samom finišu poslednjih dva do tri minuta meča. Mislim da je u pad u finišu i odlučio pobednika.