Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od turskog Efesa sa 72:86 (20:16, 31:16, 16:14, 20:25) i tako okončali svoju seriju od sedam uzastopnih trijumfa u Evroligi.

Efes je prekinuo Zvezdin niz od 13 vezanih pobeda u svim takmičenjima i upisao svoj 10. trijumf u Evroligi.

Crveno-beli sada imaju skor od 12 pobeda i devet poraza i peti su na tabeli Evrolige.

U ekipi Dejana Radonjića najefikasniji je bio Marko Simonović sa 15 poena, Čarls Dženkis je ubacio 13, a Nejt Volters 12 poena.

Efes je do pobede vodio Derik Braun sa 20 poena i 10 skokova, Dešon Tomas je postigao 16, a Brajant Danston poen manje.

Efes je prvi poveo, Zvezda je nakon toga preokrenula, da bi gosti do poluvremena stekli osetniju prednost, iskoristivši pre svega slab šut domaćeg tima, naročito za tri poena. Crveno-beli su u prvom poluvremenu dali dve trojke, a do kraja utakmice još samo jednu, uz ukupan šut za tri 3/16.

Povezana vest:  VESLANJE, Tri srpske posade u polufinalu direktno iz kvalifikacija

Rivali su nervozno počeli utakmicu. Zvezda je promašila nekoliko „zicera“, dok je Efes iskoristio početne napade i poveo sa 7:4. Tada su crveno-beli napravili mini-seriju od 7:0 i poveli sa 11:7. Posle toga se praktično igralo koš za koš. Domaći tim je u prvoj četvrtini promašio četiri penala, dok su gosti slabo šutirali i nisu uspevali da pronađu rešenje za odbranu crveno-belih, koja je na prvi mali odmor otišla sa prednošću od 20:16.

Zvezda je u drugoj četvrtini dala dva koša, a Toma Ertel je vezao pet poena i priveo svoj tim na poen zaostatka, prvi put na 22:21, da bi Efes izjednačio košem Brajana Danstona, 27:27, da bi sredinom druge deonice trojkom Džejsona Grejndžera ponovo poveli, 30:29. Ognjen Kuzmić je odmah odgovorio, a Marko Simonović dao trojku za vođstvo 34:30.

Povezana vest:  NBA VESTI, Majami bolji od Lejkersa

Zvezda je tada ušla u seriju grešaka i u napadu i u odbrani, a Efes je to iskoristio i odgovorio serijom 15:0 i poveo sa 45:34, što mu je bila najveća prednost do tada. Crveno beli su promašivali šuteve sa svake pozicije, ali i penale i nisu mogli da zaustave goste, koji su na poluvreme otišli sa prednošću 47:36.

Efes je drugo poluvreme počeo serijom 9:2 i tako došao do 18 poena prednosti, prvi put na 54:36. Računajući i drugu četvrtinu, ukupna serija gostiju bila je 24:2. Tada trener Dejan Radonjić zatražio je tada tajm-aut, a u igru je ušao Nejt Volters. Ekipe su razmenile po koš, a onda je Zvezda počela da pogađa i napravila seriju od 12:0, kojom je prišla na šest poena zaostatka, 50:56.

Nijedan tim nije tada blistao, a seriju Zvezde zaustavio je Derik Braun sa tri vezana poena, da bi Osman nakon toga povratio dvocifrenu prednost Efesu, 61:50. U poslednjoj sekundi Marko Gudurić je fauliran pri šutu za tri. Pogodio je dva od tri penala, a Zvezda je u poslednjih 10 minuta ušla sa devet poena zaostatka, 52:61.

Povezana vest:  EVROLIGA, Lukajić: Hapoel Galil velika nepoznanica za nas

Efes nije imao nameru da stane i poslednju četvrtinu počeo je serijom 12:2 i tako stekao maksimalnih 22 poena prednosti, 76:54. Dešon Tomas je u toj seriji postigao osam poena za goste. Zvezda je odgovorila serijom od 8:0 i prišla na 62:76 u 35. minutu, ali nije mogla više od toga jer je mnogo promašivala. Gostujući košarkaši su se opustili, nastavili da pogađaju i mirno su sačuvali prednost i zabeležli vrednu pobedu.

Crveno-bele je ponovo gledala potpuno ispunjena hala „Aleksandar Nikolić“, a domaći navijači ispratili su svoj tim sa terena pesmom i aplauzima.

Zvezda u narednom kolu gostuje ekipi CSKA, dok Efes dočekuje Armani.