Selektor Srbije ;Aleksandar Djordjević kritikovao je danas odluku Svetske košarkaške federacije (FIBA) da promeni način kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

-Mislim da je to potpuno veštačko menjanje hijerahije svetske košarke. Igrači koji igraju u vrhunskim ligama, poput NBA i Evrolige neće moći da budu članovi takvih reprezentacije, tako da automatski nacije kao što su Francuska, Španija ili mi neće imati najjače igrače u kvalifikacijama. Šta je cilj FIBA? Kakvu košarku da predstavimo navijačima, medijima, sponzorima? Imamo nametnutu stvar prema kojoj moramo da se prilagodimo – rekao je Djordjević novinarima u Kući košarke u Beogradu.

Povezana vest:  Srbija među nosiocima na Mundobasketu

FIBA je nedavno promenila pravilo po kom se reprezentacije kvalifikuju na Svetsko prvenstvo, pa tako umesto nekadašnjih automatskih plasmana na osnovu drugih rezultata i kvalifikacionih turnira, reprezentacije će sada igrati kvalifikacione mečeve u posebnim terminima. NBA i Evroliga su objavili da neće puštati svoje igrače na te mečeve.

Djordjević je ocenio da se novim sistemo kvalifikacija daje šansa slabijim reprezentacijama da izbore plasman.

Povezana vest:  Partizan do osme pobede u nizu - pao i Karpoš

-FIBA ovime daju šansu slabijim reprezentacijama, koje nemaju veliki broj igrača u tim i takvim takmičenjima. Već imaju svoje jezgro koje može da odgovori zahtevnosti kvalifikacijama. Oni tako dobiju šansu da pobede neke favorite na papiru. Oni žele da nivelišu sve. Ne možemo od Moldavije da napravimo fenomena, uz sve poštovanje, ali oni sada možda svoju šansu – rekao je Djordjević.

Povezana vest:  Gotova sezona za Avdalovića

Novi sistem kvalifiakcija za Svetsko prvenstvo, na kom je Srbija pre tri godine osvojila srebrnu medalju, počeće u decembru.

On je dodao da „B“ selekcija, odnosno univerzitetska reprezentacija Srbije poseduje veliki kvalitet, kao i da je njabitnije da se svi igrači koji su dobili poziv za taj tim odazovu, kako počeli da se uigravaju za kvalifikacije.