Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je počela Evropsko prvenstvo, pošto je danas u Istanbulu trijumfovala nad selekcijom Letonije sa 92:82 (21:24, 24:23, 20:13, 27:22) u prvom kolu Grupe D.

Srbiju je do pobede predvodio Bogdan Bogdanović sa 30 poena, Milan Mačvan je ubacio 14, a Boban Marjanović poen manje. Marko Gudurić je postigao devet poena, Vladimir Lučić sedam, a Ognjen Kuzmić šest.

Najefikasniji u redovima Letonije bio je Darius Bertans sa 23 poena, dok je njegov brat, Davis postigao 16.

Povezana vest:  Vujošević: Zadovoljan sam igrom, svestan sam oscilacija

Izabranici Aleksandra Đorđevića u drugom kolu igraju protiv Rusije, a Letonija protiv Belgije. Ti mečevi su na programu sutra.

Košarkaši Srbije su loše počeli meč, šut ih nije služio, pa je Letonija sve do sredine druge četvrtine imala prednost koja je u jednom momentu iznosila i 12 poena.

Izabranici Aleksandra Đorđevića su sustigli neugodne Letonce i u 14. minutu meča poenima Mačvana sa linije za slobodna bacanja došli do prvog vođstva na utakmici (32:30).

Košarkaši Srbije su se nakon toga razigrali i napravili seriju 12:2, ali su Letonci na veliki odmor, ipak, otišli s prednošću od dva poena (45:47).

Povezana vest:  EVROKUP, Budiveljnik u četvrtfinalu, čeka Zvezdu ili Ritas

Posle uvodnih poena Letonaca na početku treće deonice, Srbija je zaigrala mnogo bolje i serijom 8:0 stigla do prednosti od 53:49. Seriju Srbije prekinuo je Davis Bertans trojkom, ali su srpski košarkaši potom nastavili u istom ritmu.

Poenima Bogdanovića, Mačvana, Kuzmića i Milosavljevića, Srbija je stigla do plus osam, što je bila najveća prednost olimpijskih vicešampiona. Letonija je sa dva brza napada prepolovila zaostatak, ali je Srbija je na poslednji odmor otišla sa pet poena prednosti.

Povezana vest:  Jokićevih 36 poena u pobedi Denvera

Srbija je održavala prednost sve do tri minuta pre kraja meča kada su Letonci iskoristili nekoliko „praznih“ minuta i poveli sa 73:75. Međutim, poenima Jovića, Gudurića i Bogdanovića Srbija je napravila seriju 7:0 na ulasku u poslednja dva minuta meča. Srbija je do kraja meča nije više ispuštala prednost, pa je upisala prvu pobedu na šampionatu Evrope.

ra.

PHOTO: www.fiba.basketball/eurobasket/2017