Finale Evropskog prvenstva u košarci između Srbije i Slovenije igra se u nedelju u Istanbulu od 20.30.

Nekadašnja Jugoslavija je dominirala evropskom košarkom sa pet titula, osvojenih 1973, 1975, 1977, 1989 i 1991, a ovo je prvi put da se dve bivše jugoslovenske republike sastaju u finalu Eurobasketa, i prvo finale za Sloveniju.

Slovenački plejmejker Goran Dragić (31) odigraće svoj poslednji meč u reprezentativnom dresu pre nego što se posveti ekipi Majami hit i karijeri u NBA ligi. Osim ako ga nastupi reprezentacije i uključivanje mladih talenata poput Luke Dončića (18) ne ubede da se predomsli zbog nastupa na Svetskom prvenstvu 2019. i Olimpijskim igrama 2020.

Povezana vest:  Denver bolji od Minesote, odlična partija Bjelice

Od srpske petorke koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošlog leta tu je samo Bogdan Bogdanović. Iz raznih razloga su učešće otkazali Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić i Nikola Kalinić, pa tako Srbija veoma oslabljena juri prvo evropsko zlato od 2001.

Bogdanović je pre prvenstva potpisao za Sakramento kingse i rukovodstvo te franšize može biti zadovoljno onim što vidi. Bogdanović ima 25 godina, igra na visokom nivou u nizu i preuzima odgovornost na sebe.

Povezana vest:  NLB LIGA, Rezultati i tabela 10. kola Jadranske lige

Srpski centar Boban Marjanović je sa 2,22 metra najviši igrač na celom turniru. Zahvaljujući centru Detroit pistonsa, ali i Ognjenu Kuzmiću i Milanu Mačvanu Srbija je protiv svih rivala dominirala u reketu.

Eurobasket je prvi na međunarodnom nivou video buduću zvezdu Luku Dončića. Igrač Real Madrida je sve zapanjio višestranošću, tehnikom, hrabrošću i zrelošću, a u polufinalu protiv Španije je zamalo ostvario tripl-dabl sa 11 poena, 12 skokova i osam asistencija. Dončić je prijavljen za NBA draft 2018. i očekuje se da bude izabran sa visoke pozicije.

Povezana vest:  Bulut pred start sezone: Mi smo uvek najopasniji jer nemamo šta da izgubimo

Uz Dragića i Dončića, treći ključni član slovenačke slagalice je Entoni Rendolf, centar Real Madrida. Taj 28-ogodišnji Amerikanac je proveo sedam sezona u NBA ligi a nikada nije igrao u Sloveniji, čiji pasoš je dobio u junu. Ta praksa se širi po Evropi, pošto FIBA dozvoljava jednog naturalizovanog igrača po reprezentaciji, ali mnogi je ne gledaju sa odobravanjem.