Košarkaška reprezentacija Slovenije novi je šampion Evrope, pošto je večeras u finalu u Istanbulu pobedila Srbiju sa 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18).

Ovo je druga medalja i druga srebrna na kontinentalnim šampionatima za Srbiju od osamostaljenja, posle odličja osvojenog u Poljskoj 2009. godine.

Sloveniji je ovo prvo zlato i prva medalja na velikim takmičenjima.

Sloveniju je do trijumfa vodio Goran Dragić sa 35 poena, Kleman Prepelič je ubacio 21, a Entoni Renfold 11 poena.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 22 poena, Milan Mačvan je postigao 18, dok je Vladimir Lučić utakmicu završio sa devet poena.

U prvoj deonici se igralo brzo, gotovo svaki napad je završavan poenima, a nijedna ekipa nije uspevala da se rezultatski odlepi. Takvo stanje na terenu je bilo sve do polovine druge četvrtine kada je Slovenija „dodala gas“, a izabranici Aleksandra Đorđevića popustili u odbrani.

Povezana vest:  Pobede Partizana i Mega Leksa, poraz Metalca u Nišu

Slovenija je od rezultata 28:27 za Srbiju napravila seriju 11:0, pa je pet i po minuta pre kraja druge deonice stigla do dvocifrene prednosti – 39:28.

Seriju Slovenaca prekinuo je Mačvan, a Srbija je potom uzvratila serijom 6:0 i primakla se na minut pet.

Taman kada je Srbija uhvatila zamah sudije su dosudile tehničku grešku Lučiću i prekinuli tu seriju.

Ekipa Igora Kokoškova je do kraja druge četvrtine ponovo „pobegla“ na plus 11, a najzaslužniji za to bio je Dragić koji je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu.

Povezana vest:  Igokea pobedila Široki, Zadar bolji od Olimpije

Plejmejker Slovenije je za 20 minuta ubacio 26 poena, uz četiri skoka i tri asistencije.

Na veliki odmor otišlo se rezultatom 56:47 u korist Slovenije.

Dragić je na početku treće deonice nastavio tamo gde je stao pre velikog odmora. Postigao je trojku i odveo svoju selekciju na plus 12, ali je Srbija potom pojačala odbranu i to se odmah osetilo na rezultatu.

Srbija je poenima Micića, Mačvana, Bogdanovića i Štimca uspela da na dva i po minuta pre kraja priđe na 63:61.

Povezana vest:  Breša prekinula pobedničku seriju Zvezde

Rendolf je prekinuo seriju Srbije, a potom su pogodili Dragić i Prepelič, pa je Slovenija tako odbila nalet Srbije.

Olimpijski vicešampioni se, ipak, nisu predavali, Birčević i Bogdanović su pogodili dve vezane trojke, a treću četvrtinu zatvorio je Dragić sa dva poena sa linije za slobodna bacanja – 71:67 za Sloveniju.

Srbija je polovinom poslednje četvrtine konačno uspela da uhvati priključak, a potom i da poenima Mačvana povede sa 78:77 četiri i po minuta pre kraja.

Dva minuta pre kraja meča rezultat je bio nerešen 80.80, Marjanović je potom doneo novo vođstvo Srbiji od 82:80 i to su ujedno bili i poslednji poeni Srbije u večerašnjem finalu.