vuvuzelaFIBA zabranila vuvuzele na Svetskom prvenstvu

 

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zabranila je upotrebu navijačkih vuvuzela na Svetskom prvenstvu u Turskoj, koje će se održati od 28. avgusta do 12. septembra ove godine.

Instrument ili navijački rekvizit koji je stekao planetarnu popularnost tokom nedavnog Svetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a može proizvesti zvuk jačine do 127 decibela, neće biti dozovljeno da se donese na utakmice skorašnje košarkaške svetske smotre u Turskoj. Odluči li se ipak neko na taj potez, vuvuzela će mu biti oduzeta na ulazu u dvoranu!

Povezana vest:  Gašić: Energija i pamet za pobedu protiv Galatasaraja

FIBA je, tako, postala prva međunarodna sportska federacija koja je službeno upalila crveno svetlo vuvuzelama.

-Vuvuzela, jednostavno, nije prikladan navijači rekvizit za dvoranu. U konsultacijama sa medicinskim stručnjacima, saznali smo da bi upotreba vuvuzela mogla biti štetna za zdravlje za sve prisutne u dvorani, čak i u smislu oštećenja sluha. Osim toga, zvuk vuvuzela izrazito bi otežao komunikaciju između igrača i sudija na terenu. Zato molimo i obaveštavamo navijače da ne donose vuvuzele u dvorane, a onima koji to učine, vuvuzele će biti zaplenjene – poručio je glavni sekretar FIBA Patrik Bauman.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Mega iznenadila Radnički

Svetsko prvenstvo u Turskoj održaće se u četiri grada – Istanbulu, Ankari, Izmiru i Kajseriju. Očekuje se da će ga pratiti oko 350.000 gledalaca u dvoranama i više od milijardu ljudi putem TV ekrana.