Argentina_WorldCupSVETSKO PRVENSTVO – ARGENTINA 1950

 

Početak nije obećavao

 

Prva smotra najboljih košarkaša sveta ni slučajno nije nagoveštavala da će se šest decenija kasnije konstatovati kako će najuspešniji učesnici planetarnih šampionata do sada biti Jugosloveni.

Jer, na premijernom Svetskom prvenstvu, održanom 1950. u Argentini, Jugoslavija je u konkurenciji deset reprezentacija, zauzela poslednje mesto!

Povezana vest:  Zvezda pobedila Široki

Ime jednog Jugoslovena, ipak, ušlo je u istoriju svetskih prvenstava pošto je Nebojša Popović, tadašnji kapiten i trener nacionalnog tima postigao prvi koš na „Mundijalima“.

Dogodilo se to u startnom meču Svetskog šampionata u kojem je Peru savladao Jugoslaviju sa 33:27. Na početku utakmice Popović je iskoristio jedno slobodno bacanje i to je bio jedini njegov poen na utakmici, ali i koš koji je označio početak jedne nove ere.

Povezana vest:  Kraj sezone, Zvezda ostaje Evroligi, Partizan u Evrokupu

Za reprezentaciju Jugoslavije vezan je još jedan kuriozitet sa šampionata u Argentini. Naš tim nije izašao na megdan Španiji pošto je iz Beograda stigla zabrana igranja protiv pomenutog rivala, a razlog je bio fašistički režim u Španiji, čiji je nosilac bio general Fransisko Franko.

Svetska košarkaška federacija (FIBA) reagovala je tako što je reprezentaciju Jugoslavije kaznila zabranom igranja na zvaničnim takmičenjima u trajanju od godinu dana i globom od 2.000 dolara!

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Dušan Ivković: Srbija ima budućnost