FIBASVETSKA PRVENSTVA –ŠPANIJA, 1986
Kako je izgubljena dobijena utakmica
Jubilarno, 10. Svetsko prvenstvo za košarkaše, održano od 4. do 20. jula 1986. godine u Španiji ostaće po mnogo čemu jedinstveno.
Najpre po tome što je prvi i jedini put na okupu bilo 24 reprezentacije. Zatim, što su Amerikanci doveli selekciju iz koje je kasnije čak 11 košarkaša prešlo u NBA, pa po dalekometnom košu Danka Cvjetičanina, kojim je zaradio automobil i, najzad, po poslednjih pedesetak sekundi polufinalne utakmice Jugoslavija – Sovjetski savez.
Jugoslovensku reprezentaciju je, kao selektor, predvodio legendarni Krešimir Ćosić koji je na klupi nacionalnog tima debitovao godinu dana ranije na EP u Štutgartu gde su „plavi“ zauzeli sedmo mesto.
U predtakmičenju „plavi“ su sa lakoćom preslišali Novi Zeland (118:81), Maleziju (131:61) I Holandiju (95:74).
Ništa bolje, u polufinalnoj rundi, nisu prošli ni Argentina (87:68), Kanada (83:80), Kina (106:82) i Italija (102:76) koje su bile samo usputne stanice ka krajnjem odredištu.
Sledio je duel sa Amerikancima, uoči kojeg je naša reprezentacija važila za favorita. Potvrdilo se, međutim, nepisano pravilo da je najteže dobiti „dobijenu utakmicu“.
Ćosić je iz igre izostavio Ratka Radovanovića (lakša povreda) upravo iz razloga što se smatralo da je kvalitet na našoj strani i da Radovanović nije neophodan u tom duelu.
Računicu je, međutim, pokvario najniži igrač šampionata Tajron Bogs (156 cm) koji je „stavio je u džep“ Dražena Petrovića i Amerikanci su kaznili našu ležernost (69:60).
Pravi šok, ipak, dogodio se u polufinalu protiv Sovjetskog saveza. Teško je verovati da će se takva hičkokovska završnica ponoviti u skorijoj budućnosti.
U meču u kojem su „plavi“ dominirali 39 minuta, jednom nogom već bili u finalu, dogodio se preokret u koji, verovatno, ni Sovjeti nisu verovali.
Samo 57 sekundi pre isteka vremena Jugoslavija je vodila sa 85:76. Nemajući kud Sabonis I Tihonenko iz očaja šutiraju i, na našu žalost, pogađaju „trojke“. Ćosić je prinuđen da uzme tajm aut ne bi li smirio svoje igrače i istovremeno prekinuo šutersku seriju protivnika.
Ostalo je još 12 sekundi kada je lopta došla do Vlada Divca, pošto su se prethodno naši bekovi „sakrili“. Neiskusni Divac je izgubio loptu, a sa zvukom sirene Valters je pogodio novu „trojku“ i Sovjetima doneo produžetak.
Sve što se događalo u tih pedesetak sekundi delovalo je nestvarno. Izgubljena je prednost od devet koševa i već viđeno finale. U dodatnih pet minuta psihološka prednost je bila na strani „zbornaje“ koja je dobila taj duel sa 91:90.
U meču za bronzanu medalju Brazil je deklasiran (117:91), ali ostao je gorak ukus zbog propuštenog. Čak ni činjenica da je Dražen Petrović proglašen najboljim igračem Mondijala nije bitno promenila raspoloženje.
Povezana vest:  NBA VESTI, Lejkersi izgubili, pobede Spursa i Seltiksa