FIBASVETSKA PRVENSTVA – ARGENTINA, 1990

 

Jugoslavija u Argentini treći put prvak sveta

 

Na 11. prvenstvu sveta, 1990. godine u Argentini, jugoslovenski košarkaši su s kamatom vratili ono što su propustili četiri godine ranije u Španiji, kada su uzeli „samo“ bronzu.

Doduše, „plavi“ su u Buenos Ajres došli kao apsolutni favoriti. Najpre iz razloga što su, prethodno, trijumfovali na Igrama dobre volje ispred SAD i ŠSR, a zatim i zbog činjenice da je selektor Dušan Ivković na raspolaganju imao zaista prave asove.

Nedostajao je samo Dino Rađa koji se povredio na Igrama dobre volje i u Buenos Ajresu je bio samo navijač sa štakama i gipsom na nozi.

Povezana vest:  Vujošević: Zvezda bolja, mi slabi u šutu

Ivković je, međutim, i bez Rađe imao dovoljno aduta: Dražena Petrovića, Vlada Divca, Žarka Paspalja, Tonija Kukoča, Jurija Zdovca, Željka Obradovića.

Čak ni neočekivani poraz od Portorika u predtakmičenju (75:82) nije pokolebao prognozere. Bio je to samo loš dan, tvrdili su, već viđenog prvaka sveta.

Prognoze su se obistinile. Ivkovićevi izabranici gazili su sve pred sobom: ŠSR (100:77), pa Brazil (105:86), Grčku (77:67), SAD (99:91) i u finalu, u nesumljivo najboljoj utakmici šampionata, ponovo ŠSR sa 92:75!

Povezana vest:  KSS plaća porez na nagrade košarkašica za osvajanje EP

Već posle 16 minuta „zbornaja“ je bila nokautirana – 44:22! Ostatak meča protekao je u egzibicionoj igri generacije koja je svetu pokazala da se vrhunska košarka ne igra samo u NBA ligi.

Upravo je ta generacija naterala Amerikance da ubuduće na velika takmičenja odlaze sa najboljim timom. Sa NBA zvezdama, koje su do tada bile nedodirljive.

Po mišljenju mnogih stručnjaka naš nacionalni tim koji je u Buenos Ajresu predvodio Ivković je naš „Tim snova“. Selekcija najboljih u istoriji basketa na ovim prostorima, a podatak da su čak petorica igrača nastavili karijeru u NBA ligi, potvrđuje tu konstataciju.

Povezana vest:  FAJNAL FOR, EVROLIGA, Barselona prvi favorit za osvajanje Evrolige

Planetarni šampionat u Argentini ostao je upamćen po još jednom detalju čiji je glavni akter bio sadašnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

U trenucima velikog slavlja „plavih“ po završetku finalne utakmice, u teren dvorane „Luna Park“ utrčao je jedan navijač sa hrvatskom zastavom. Divac je bacio tu zastavu, a nastavio da maše jugoslovenskom trobojkom.

-Rekao sam tom navijaču da ovde postoji samo jedna zastava. Zastava Jugoslavije i samo sa njom možemo da se radujemo.