tubaDŽUDO
OI MLADI, SINGAPUR
Una i Mateja izgubili u borbama za bronzu
Nadomak velikog uspeha bili su džudisti Una Tuba (do 78 kg) i Mateja Glušac (do 100 kg), ali su doživeli nesrećne poraze u borbama za bronzu na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru.
I džuistkinja zemunske Mladosti i džudista Partizana takmičili su se u teđim kategorijama od svojih. Voljom žreba startovali su u pretkolu i doživeli poraze, a onda sa po dve pobede kroz repesaž izborili priliku da se bore za bronzane medalje. Nažalost, oboje su izgubili – za malo.
– Una nije kalkulisala, nije čuvala rezultat iako je vodila 20 sekundi pre kraja, što je njena protivnica iskoristila  Mateja je izgubio meč za medalju za najmanju nijansu, pošto u dve runde i u produžetku za zlatan bod nije bilo pobednika. Sudije su ga rešile  preglasavanjem . Peto mesto nije neuspeh, ali žao mi je jer i Una i Mateja imaju kvalitet za medalju. Ostali su nesrećno bez njih,– rekao je trenner Miloš Stanković.
– Izgubila sam meč koji sam mogla da dobijem. Vodila sam do 20 sekundi pre kraja i onda glupo napala i ona je to iskoristila. I u pretkolu bilo je slično. Krenula sam da „lomim” Belgijanku i pala sekundu pre kraja – rekla Una Tuba.
Tuba je u pretkolu izgubila od Belgijanke Mansur, zatim je u repesažu savladala Helifi iz Alžira i Bosanku Savić, a u borbi za medalju izgubila od Ukrajinke Darčuk. Zlato je osvojila Belgijanka Mansur, srebro Nemica Kubin, a bronze Darčukova i Slovenka Potočnik. Tuba je peto mesto podelila sa Kalderon iz Gvatemale.
Glušac je u pretkolu izgubio od Izraelca Mamistavalova, zatim je pobedio Pinedu iz Venecuele, a onda se revanširao Mamistavalovu iponom u 51 sekundi. Meč za bronzu protiv Nemca Pipkea već je opisan… Pobedio je Japanac Igaraši, Belgijanac Nikiforov je osvojio srebro, a bronze Nemac Pipke i Toktogonov (Kirgizija). Glušac je petu poziciju podelio sa sa Kubancem Garsijom.
Povezana vest:  TEKVONDO, KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE KAZANJ, Gladović i Fejzić overili normu za OI