mike_krzyzewski_USAKžiževski: Neuigranost je veliki problem SAD

 

Selektor košarkaške reprezentacije SAD Majk Kžiževski rekao je danas da su neuigranost, razlika u evropskim i američkim pravilima i nedostatak visokih igrača glavni problem te selekcije uoči Svetskog prvenstva u Turskoj.

-Do sada smo odigrali samo tri pripremne utakmice, a ova ekipa do letos nikad nije nastupala zajedno – kazao je Kžiževski novinarima u Atini.

Ekipa koju vodi sutra uveče odigraće prijateljski meč protiv reprezentacije Grčke.

-Taj duel dobro će nam doći da se uigramo i spremimo za SP. Dobro je što ćemo igrati protiv jedne od najboljih svetskih ekipa – ocenio je selektor SAD.

Povezana vest:  Vujošević: Igrači zaslužuju pohvale

Ta reprezentacija je pod vođstvom Kžiževskog osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Sastav SAD u odnosu na taj turnir značajno se promenio, a u ekipi su samo dva iskusna NBA igrača Čonsi Bilops i Lamar Odom.

-Pre dve godine u Pekingu smo imali ekipu sastavljenu od iskusnih profesionalaca. Sada opet imamo profesionalce, ali mnogo mlađe. Tokom priprema smo pokušali da uklopimo sve igrače i dobro nam je išlo – naveo je on.

Povezana vest:  Rubio razmišlja o povratku u Barselonu

Jedini klasični centar u ekipi SAD je Tajson Čendler.

-Mislio sam da će biti drugačije, ali već prvog dana priprema smo ostali bez Bruka Lopeza, Amarea Stodemajera i Dejvida Lija – podsetio je KŽiževski.

Razlika u pravilima u NBA ligi i takmičenjima u Evropi predstavljaće dodatnu otežavajuću okolnost, smatra Kžiževski.

-Shvatam da nam sviraju korake na protivničkoj polovini, ali sudili su ih i kada smo imali loptu na svom delu terenu, u čemu su, čini mi se, malo i preterivali – zaključio je Kžiževski, čija ekipa je pre nekoliko dana u Madridu pobedila Španiju.

Povezana vest:  Katić: Pobedom početi 2014. godinu

Selekcija SAD će na SP u Turskoj igrati u Grupi B sa Brazilom, Hrvatskom, Iranom, Slovenijom i Tunisom. Svetsko šampionat u košarci igra se od 28. avgusta do 12. septembra.