Šerbedžija: Niški festival treba da bude internacionalni
Filmski i pozorišni glumac Rade Šerbedžija izjavio je danas u Nišu da nije dovoljno da niški festival bude samo srpski, već da treba da bude internacionalni.
-Najmanje, festival mora da bude regionalni, a uz dobru posetu publike, dobru atmosferu i hranu koja je važna u svetu, možete privući dosta znatiželjnika – naveo je Šerbedžija u razgovoru sa novinarima. Istaknuti umetnik, koji je proglašen za najpopularnijeg glumca treće večeri festivala u Nišu, ocenio je da su kooprodukcije poželjne i jedino moguća za sada i najavio je da će raditi film „Oslobođenje Skoplja“, po istoimenoj drami Duška Jovanovića.
Upoređujući položaj glumaca kod nas i u svetu, Šerbedžija je rekao da strani glumci imaju puno para, ali da ne smeju da izađu na ulicu i druže se sa svojom decom.
Naši glumci su zaštićeni, ali nemaju para, dodao je on.
-Ne čuvam svoje nagrade, ne znam gde se nalaze, iako sam ih dobio gotovo sve – rekao je istaknuti umetnik, koji je više puta nagrađivan i na niškom festivalu glumaca.
Na pitanje novinara da li se seća kada je poslednji put bio u Nišu, Šerbedžija je pola u zbilji pola u šali rekao da se ne seća i uz osmeh dodao: „Kako da se sećam kada sam bio uvek pijan“.
Novinari su ga podsetili da je to bilo 1984. godine i da je taj boravak bio obeležen igranjem tenisa.
-Da, ja celog života igram tenis – prisetio se Šerbedzija. Na niškom festivalu sinoć je prikazan film „Sedamdset i dva dana“, srpsko-hrvatska koprodukcija u režiji Danila Šerbedžije, u kome je poznati glumac ostvario zapaženu ulogu
Povezana vest:  Edi Marfi voditelj ceremonije dodele Oskara