FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010, GRUPA B
Podmlađeni Amerikanci ispred Brazila, Slovenije i Hrvatske
Turska metropola Istanbul, jedini grad koji se prostire na dva kontinenta, ugostiće učesnike B grupe na šampionatu sveta, koji će biti održan u Turskoj od 28. avgusta do 12. septembra, a među njima po kvalitetu se izdvaja reprezentacija SAD.
Selektor Majk Križevski, koji pored brige o državnom timu predvodi i košarkaše Đuk koledža, krenuo je nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu u novi višegodišnji projekat čija će konačna odrednica biti Igre u Londonu 2012. godine.
Iskusni 63. godišnji Križevski pažljivo je selektirao veoma mlad tim u kome su jedina dva iskusna pojedinca Čonsi Bilaps (34) i Lamar Odom (31). Njihova osnovna funkcija u reprezentaciji koja se nalazi na novom početku biće da pomognu „mladim lavovima“ američke košarke.
Amerikancima je, pored osvajanja planetarnog trona na koje čekaju još od 1994. godine, uvek jako bitan pojedinačan učinak svakog pojedinca, pa se često opterećuju praćenjem brojnih statističkih parametara.
Među igračima kojima se ukazala šansa da zablistaju u Turskoj ističu se sjajan šuter Kevin Duren, prodorni Derik Rouz i veoma zahvalni Andre Igudala.
Kada su Amerikanci poslednji put osvojili zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1994, na megdan zbog sankcija nije mogla da im izađe reprezentacija Jugoslavije koja je trebalo da brani titulu osvojenu na šampionatu u Buenos Ajresu 1990.
Dve bivše jugoslovenske republike, Slovenija i Hrvatska, vodiće u Turskoj žestoke borbe u grupi ne samo zarad regionalnog prestiža, već i zbog bolje pozicije pred eliminacione borbe.
Blagu prednost stručnjaci daju Slovencima, koji ponovo na okupu imaju veliki broj asova svake godine sve „gladnijih“ za odličjem koje uporno izmiče reprezentativcima ove živopisne alpske zemlje.
Utisak je, međutim, da su Slovenci značajno klonuli nakon šampionata Evrope u Poljskoj 2009. godine, kada su po mišljenju velikog broja ljubitelja košarke igrali najlepše, ali su u polufinalu posle produžetka poklekli protiv Srbije, a u meču za bronzu „dokrajčili“ su ih Grci.
Čini se da Slovenija nikada do tada nije bila bliža medalji, ali im je ona opet izmakla, pa je pitanje da li su u stanju da se vrate u svetski vrh.
Selektoru Memi Bećiroviću pohod kroz Tursku biće dodatno otežan pošto je jedan od najboljih igrača Erazem Lorbek odlučio da propusti Mondijal. Glavne snage Slovenije na predstojećem šampionatu biće Sani Bećirović, Goran Dragič, Jaka Lakovič, Primož Brezec i Boštjan Nahbar.
Hrvatska se rado seća svog prvog i do sada jedinog učešća na Svetskom prvenstvu – 1994. godine, kada je generacija koju su predvodili Toni Kukoč i Dino Rađa osvojila bronzanu medalju. Od tada do danas Hrvati su čekali trenutak kada će ponovo zaigrati na planetarnoj smotri.
Roko Leni Ukić, Ante Tomić i Marko Tomas predvode novi talas hrvatskih košarkaša kome će puno značiti iskustvo plejmejkera Zorana Planinića.
Ekipa za koju svi prognoziraju da može da načini prijatno iznenađenje u Turskoj je Brazil. Izabranici trofejnog argentinskog stručnjaka Rubena Manjana superiorno su ovog leta osvojili titulu prvaka Južne Amerike, a i pored izostanka povređenog Nenea Ilarija, očekuje se da tim u kome igraju Leandro Barbosa, Tjago Spliter i Andreas Varežao ostvari dobar rezultat.
Od reprezentacija Irana, koju predvodi srpski trener Veselin Matić, i debitanta Tunisa teško da bi moglo bilo šta da se očekuje, osim da se bore za prestiž i nacionalni ponos.
Povezana vest:  Ivković: Pobeda kao podstrek za završnu fazu priprema