FIBA_turska_2010_logoSP TURSKA 2010, GRUPA D
Svetski šampion u prvoj fazi protiv Litvanije i Francuske
Svetski šampion Španija odbranu titule na prvenstvu, koje će biti održano u Turskoj od 28. avgusta do 12. septembra, počeće u D grupi u Izmiru, a najkvalitetniji protivnici izabranicima italijanskog stručnjaka Serđa Skariola biće košarkaši Litvanije i Francuske.
Španija je prošle godine u Poljskoj na briljantan način uspela da objedini svetski i evropski tron, a u pohodu na novo „planetarno zlato“ Skariolo i učenici moraće da krenu bez Pau Gasola, koji je odlučio da se odmori od reprezentativnih obaveza.
Sastav „crvena furija“ je, međutim, prepun kvalitetnih igrača koji vrebaju svaku šansu za dokazivanje na najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju.
Kapiten Huan Karlos Navaro i dalje igra u izvanrednoj formi, a navijači od njega očekuju da još jednom pokaže da je nezaustavljiv u prodoru i da je zadržao zadivljujuću šutersku preciznost.
U reketu se Skariolo može osloniti na Felipea Rejesa, Horhea Garbahosu i Frana Vaskesa, dok će „prve violine“ na spoljnim pozicijama biti eksplozivni Riki Rubio i Rudi Fernandes.
Španija će i u Turskoj demonstrirati brzu i veoma agresivnu igru na koju većina rivala nije u stanju da adekvatno dogovori.
Najozbiljniji konkurent Španiji biće Litvanija, čiji selektor Kestutis Kemzura želi da ispravi bled utisak utisak prethodnika sa šampionata Evrope u Poljskoj. Litvanci nisu ekipa sa puno zvezda kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu, ali deluju uigrano i ako im se „posreći“ pri šutu umeju da budu veoma neugodan rival.
Francuska će veoma teško nadoknaditi izostanak Tonija Parkera, koji je prethodnih godina bio oslonac državnog tima. „Trikolori“ će morati da modifikuju stil igre, a kao predvdonici tima u Turskoj figuriraju Floran Pjetrus, Boris Dijao, Nando de Kolo i Nikolas Batum.
U grčevitoj borbi za četvrto mesto u D grupi učestvovaće Novi Zeland, Kanada i Liban, a prema imenima igrača i rezultatima u pripremnom periodu predstavnik Okeanije je u blagoj prednosti u odnosu na rivale.
Novi Zeland će sa klupe predvoditi sprski stručnjak Nenad Vučinić koji na raspolaganju ima prilično uigranu ekipu sa nekoliko široj javnosti poznatih pojedinaca poput Kirka Penija i Pera Kamerona.
Kanada je potpuno drugačija ekipa kada u sastavu nema Stiva Neša, dok je Liban jedina reprezentacija iz poslednjeg „šešira“ koja nije autsajder i može da se umeša u borbu za prolazak među 16 najboljih reprezentacija na Mondijalu.
Povezana vest:  EVROLIGA, Obradović: Uložili smo mnogo truda da postanemo šampioni