233SP TURSKA 2010

Australijanci podižu formu

 

Naredni protivnik najboljim košarkašima Srbije na Svetskom prvenstvu u Turskoj biće reprezentacija Australije koja je, izgleda, u najvažnijem trenutku dostigla vrhunsku formu.

U prva tri kola „kenguri“ su igrali veoma promenljivo ali, što je najvažnije za njih, došli su u sutiaciju da sami odlučuju o svojoj sudbini. U neočekivano neizvesnoj utakmici prvog kola sa Jordanom tim koji sa klupe predvodi Amerikanac Bret Braun do dva boda stigao je u poslednjim sekundama zahvaljujući preciznom izvođaču slobodnih bacanja Dejvidu Andersenu.

Usledio je duel sa favorizovanom Argentinom tokom koje su Australijanci tokom većeg dela meča bili u vođstvu, ali nisu izdržali nalete „gaučosa“, pa su poklekli i izgubili sa 74:72.

Povezana vest:  EVROLIGA, Rezultati drugog kola Evrolige

Neuspeh u u okršaju protiv Argentine ni malo nije demoralisao Braunove izabranike, koji su juče u meču trećeg kola nadigrali Nemce i pružili najbolju partiju na Mondijalu.

Uočljivo je da forma Australije u Turskoj raste iz meča u meč i da 49. godišnji Braun, koji je kompletnu trenersku karijeru proveo na najmanjem kontinentu, umešno vodi ekipu.

Prema učinku u prva tri kola glavna rola u australijskom državnom timu pripada sjajnom beku Toronta Patriku Milsu koji je, bar do sada, bio prilično uspešan realizator. Mils je najbolji učinak imao protiv Argentine, ali to nije bilo dovoljno za vredan trijumf.

Izuzetno veliku minutažu imaju Milsov klupski drug Dejvid Andersen, koga publika u Evropi poznaje iz dana kada je igrao za Kinder, Montepaski, CSKA (Moskva) u Barselonu, i prvotimac španske Gran Kanarije Džo Ingls.

Povezana vest:  NBA VESTI, Vatromet koševa u Oklahomi

Njih torjica čine udarni trio „kengura“, ali je sve na šampionatu najprijatnije iznenadio doskorašnji član beogradskog Partizana Aleksandar Marić. Vrsni centar je na prethodna tri meča potvrdio da je veoma zahvalan član ekipe. Nije veliki potrošač lopti, a uz solidan procenat šuta iz igre iznudio je veliki broj ličnih grešaka protivnika u borbi pod obručima.

Ostatak australijskog državnog tima zaostaje po učinku, a od igrača koje evropska publika poznaje izdvajaju se novi član atinskog Olimijakosa Metju Nilsen i nekadašnji član Crvene zvezde Stiven Marković.

Povezana vest:  EVROLIGA, Jovanović: Pritisak uzrok lošeg šuta

Najveći adut Australije pred utakmicu sa Srbijom može predstavljati činjenica da je pred „kengurima“ sasvim jasna situacija pošto će ukoliko pobede zauzeti drugu poziciju u grupi.

Na proteklim svetskim prvenstvima Australija je dva puta igrala protiv Jugoslavije i oba meča je izgubila. Na Mundijalu u Manili (1978) bilo je 105:101, a četiri godine kasnije u Madridu – 105:91 za Jugoslaviju.

Sastav Australije: Demijen Marin, Patrik Mils, Adam Gibson, Džo Ingls, Bred Njuli, Stiven Marković, Dejvid Barlou, Mark Vortington, Aron Bejns, Dejvid Andersen, Metju Nilsen i Aleksandar Marić.

Utakmica Srbija – Australija igra se sutra od 15.30 časova u dvorani „Arena“ u Kajzeriju.